Інфляція в США прискорилася до максимуму за 40 років: як це вплине на фінансові ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в США прискорилася до максимуму за 40 років: як це вплине на фінансові ринки

Світ
1058
Споживчі ціни в США за 2021 рік (грудень до грудня) зросли на 7,0%. Інфляція прискорилася до максимуму з червня 1982 року, і це може зміцнити очікування того, що Федеральна резервна система почне підвищувати процентні ставки вже в березні.
Про це повідомляє агентство Reuters.
Економіка США переживає високу інфляцію, оскільки пандемія COVID-19 порушує ланцюжки поставок. Висока вартість життя впливає на рейтинг схвалення президента Джо Байдена. Інфляція значно перевищує цільовий показник ФРС в 2%.
Голова ФРС Джером Пауелл в Сенаті заявив, що центральний банк США готовий зробити все необхідне, щоб висока інфляція «не закріпилася».
Грошові ринки в даний час оцінюють приблизно 85% ймовірності підвищення процентної ставки до березня і в цілому не менше трьох підвищень на чверть пункту до кінця року.
Економісти вважають, що річний індекс споживчих цін, ймовірно, досяг піку в грудні або, швидше за все, досягне його до березня. Є ознаки того, що вузькі місця в поставках починають зникати.
Але стрімке зростання випадків COVID-19, викликаний варіантом «Омікрон», може уповільнити прогрес у напрямку нормалізації ланцюжків поставок.
«Перший квартал повинен стати піком інфляції з більш низькими цінами на енергоносії і зниженням цін на продукти харчування і автомобілі, що дозволить уповільнити зростання цін до кінця року», — сказав Девід Келлі, головний глобальний стратег JPMorgan Funds в Нью-Йорку.
Міжнародний валютний фонд вже заявив, що країни з економікою, що розвивається повинні підготуватися до підвищення процентних ставок в США. МВФ заявив, що більш швидкі, ніж очікувалося, дії Федеральної резервної системи США можуть потрясти фінансові ринки і спровокувати відтік капіталу і знецінення валют.
Фонд заявив, що ринки, що розвиваються, з більш сильним інфляційним тиском або слабшими інститутами повинні діяти швидко, щоб дозволити валютам знецінитися і підвищити базові процентні ставки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас