У Польщі ціни на електроенергію і газ зросли найбільше за 20 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Польщі ціни на електроенергію і газ зросли найбільше за 20 років

Енергетика
1109
Жителі Польщі дедалі більше страждають від зростання цін. Інфляція сягнула 8,6%. Це найвищий показник за останні роки. Здебільшого це викликано різким зростанням цін на енергоносії, передає Euronews.
Минулого місяця ціни на електроенергію та природний газ на Варшавській товарній біржі досягли найвищих рівнів за її 20-річну історію.
Польський уряд стверджує, що за підвищенням вартості електроенергії стоїть зростання цін на квоти на викиди CO2. Враховуючи це, влада на початку року запровадила фінансову компенсацію для громадян.
Александр Бжозка з міністерства клімату та довкілля Польщі зазначає: «У нас є диверсифіковані джерела постачання газу до Польщі, але висока вартість квот на викиди CO2 сильно впливає на ціни на енергію. Вжиті нами заходи, що включають зниження податків на електроенергію та газ, дозволять скоротити цей рахунок приблизно наполовину».
Щодо перспектив можливого зниження цін на енергоносії найближчими місяцями, то очікування експертів не є оптимістичними.
«Зростання енергетичної бідності в Польщі сильно вплине на суспільство, тому що у нас воно й без того високе. Ми зробили недостатньо, щоб залишатися в безпеці за часів енергетичної кризи. Процвітання минуло. Ми вступаємо в часи дефіциту. Це стосується Польщі, але це стосується і всього Євросоюзу», – каже Войцех Якобік, експерт з енергетики.
Рахунки стають все більшими, ціни зростають, інфляція досягла максимуму за останні десятиліття, але підвищення зарплат поки що не було. Ситуація в Польщі та у всій Європі дуже складна, як з фінансових причин, так і через ситуацію в сфері енергетичної безпеки.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас