В Україні змінився розмір збору при першій реєстрації автомобіля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні змінився розмір збору при першій реєстрації автомобіля

Особисті фінанси
4597
З 1 січня 2022 року змінено розмір прожиткового мінімуму, а відтак і обсяги збору на обов’язкове державне пенсійне страхування під час першої реєстрації легкового автомобіля. Finance.ua як портал, що дбає про ваші гаманці, розповідає про новий розмір збору.
Як зазначають у Головному сервісному центрі МВС, згідно з законодавством, при набутті права власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами МВС підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізичні особи сплачують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.
Розмір збору встановлюються в таких розмірах:
  • 3% – якщо об’єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 4% – якщо об’єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 5% – якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Оформити поліс ОСЦПВ онлайн на Finance.ua

Об’єктом оподаткування є вартість автомобіля, визначена відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість.
Скільки доведться платити у 2022? З 1 січня в Україні встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 2 481 грн. Тому під час першої держреєстрації легкового автомобіля слід застосовувати такі розрахунки залежно від вартості легкового автомобіля без врахування податку на додану вартість:
  • якщо вартість авто не перевищує або дорівнює 409 365 грн – сплачується 3%;
  • більше ніж 409 365 грн, але не перевищує або дорівнює 719 490 грн – сплачується 4%;
  • більше ніж 719 490 грн – сплачується 5%.
Податок сплачується на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до загального фонду державного бюджету, відкриті в головних управліннях Казначейства, за місцем проведення першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в територіальних сервісних центрах МВС.
Часто за кермом? Економте свій час і гроші – вибирайте і замовляйте для себе спеціальну картку для водіїв прямо на Finance.ua.

Кредитні картки для водіїв 🚗

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас