Коли в Україні розпочнеться пенсійна реформа - Марченко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли в Україні розпочнеться пенсійна реформа - Марченко

Казна та Політика
976
Міністр фінансів України Сергій Марченко прогнозує початок пенсійної реформи у 2023—2024 роках.
«Ми на порозі пенсійної реформи. І ми шукаємо способи для її запуску у 2023—2024 роках», — наголосив голова Мінфіну.
За його словами, Міністерство фінансів бере участь у підготовці пенсійної реформи, оскільки для її запуску потрібно буде шукати фіскальний простір.
Міністр фінансів України Сергій Марченко вважає, що гарантії стабільності накопичувальній пенсійній системі в Україні повинна забезпечити держава, а основною причиною необхідності зміни пенсійної реформи є світовий демографічний тренд. «Рівень народжуваності знижується, покоління „бебі-бумерів“ виходить на пенсію, одночасно збільшується тривалість життя», — прокоментував політик.
«У підсумку ви отримаєте у вигляді накопичувальної пенсії всі внески плюс інвестиційний дохід. Тобто внески працюють виключно на вас. Накопичувальна пенсія виплачуватиметься додатково до солідарної та не зменшуватиме її розмір», — зазначив Сергій Марченко.
Посадовець також роз’яснив, що водночас із чинною солідарною системою громадяни матимуть змогу самостійно накопичувати пенсію. На першому етапі більш активну роль займатиме держава для формування довіри до системи.
Сергій Марченко пояснив, що при накопичувальній системі відрахування із зарплати акумулюються на індивідуальному пенсійному рахунку.
Учасникам накопичувальної системи пропонується сплачувати такі внески:
  • 1% від зарплати — у 2023 році;
  • 1,5% — у 2024 році;
  • 2% — у 2025 році.
Таке фінансування буде відбуватися шляхом відповідного перерозподілу через ЄСВ для осіб, які беруть участь у новій системі.
Крім того, держава буде додатково фінансувати внески з держбюджету:
  • 1% — у 2023 році;
  • 1,5% — у 2024 році;
  • 2% — у 2025 році.
Громадяни матимуть індивідуальні накопичувальні рахунки та будуть мотивовані відраховувати частину коштів із зарплат. Держава буде фінансувати такі внески на паритетних умовах.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас