На модернізації Дністровської ГАЕС вкрали 20 млн. грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На модернізації Дністровської ГАЕС вкрали 20 млн. грн.

Кримінал
238
Служба безпеки України та поліція викрили масштабну корупцію в ході будівельно-монтажних робіт на Дністровській гідроакумулювальній електростанції (Чернівецька область).
Як зазначають в СБУ, за попередніми оцінками фахівців, в результаті махінацій державі було завдано матеріальних збитків на суму понад 20 млн грн.
Організаторами схеми правоохоронці називають керівництво ПрАТ «Укргідроенерго» та фактичних власників консорціуму «Укргідроенергобуд».
«Схема почала працювати ще на стадії тендеру, коли виконавця робіт обирали на майданчику публічних закупівель. Розкрадання коштів проводилося за рахунок завищення обсягів і вартості робіт. Все це — з двох великих договорів, виділених на модернізацію Дністровської ГАЕС. Їх загальна сума 5,3 млрд грн», — вказують у спецслужбі.
Зловмисники розподілили ролі і спільно з представниками залучених субпідрядних підприємств привласнювали державні кошти в особливо великих розмірах.
Як пояснюють у Головному управлінні поліції в Чернівецькій області, до виконання субпідрядних робіт з модернізації ГАЕС зловмисники залучили низку підконтрольних суб’єктів господарювання з ознаками фіктивності.
З метою отримання доказів у цій справі була проведена серія обшуків, в результаті яких була виявлена ​​первинна бухгалтерська документація, договори, чорнові записи, комп’ютерна техніка з «чорною» бухгалтерією. Зазначається, що надалі вони будуть вилучені.
Проводяться й інші слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності всіх причетних до протиправної діяльності.
Як вказують у поліції, всього вже проведено вісім обшуків у Києві, а також у Київській, Хмельницькій та Чернівецькій областях. Слідчі дії відбувалися за місцями роботи та проживання фігурантів, а також в офісних приміщеннях пов’язаних суб’єктів господарювання.
«Наразі йде перевірка законності проведення інших будівельно-монтажних робіт на Дністровській ГАЕС», — додають у відомстві.
Справа розслідується за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах), процесуальне керівництво здійснює Офіс генпрокурора.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас