Як повернути самовільно захоплену сусідом землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як повернути самовільно захоплену сусідом землю

Нерухомість
1100
Періодично між землевласниками виникають суперечки через самовільне захоплення земельних ділянок. Finance.ua як портал, що дбає про ваші фінанси, дізнався у Мін’юсту, як діяти в такій ситуації.
Земельний Кодекс України захищає власників землі, оскільки самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними.
Проте, такий факт у суді має ґрунтуватись на беззаперечних доказах того, що земельна ділянка самовільно використовується іншою особою.
Приклад. Степан звернувся до Рокитнівського бюро правової допомоги, що на Рівненщині, і розповів, що його земельну ділянку самовільно використовує односелець. Але ця земля належить Степану, що підтверджує Державний акт на право власності на земельну ділянку.
Фахівець бюро з’ясував, що історія із захопленням ділянки тягнеться вже довго. За фактом самовільного зайняття земельної ділянки спеціалісти Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області провели перевірку дотримання вимог земельного законодавства і виявили, що односелець самовільно зайняв частину земельної ділянки площею 0,40 га.
Штрафи. Порушника було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 53-1 КУпАП – накладено штраф у розмірі 170 грн та розраховано розмір шкоди, заподіяної Степану внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки – 560,70 грн. Також односельцю було видано припис на усунення виявленого порушення.
Втім, цей припис не було виконано. На неодноразові звернення пана Степана «загарбник» не реагував і продовжував обробляти земельну ділянку для власних потреб.
Юрист бюро правової допомоги підготував позовну заяву про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки. У заяві він просив зобов’язати порушника звільнити та привести до стану, придатного для використання за цільовим призначенням, земельну ділянку площею 0,40 га, яка належить Степану.
Рокитнівський районний суд Рівненської області позовну заяву задовольнив повністю, чим захистив право клієнта системи БПД на безперешкодне користування власною земельною ділянкою.

Довідка Finance.ua:

  • За результатами соцопитування «Готовність землевласників і землекористувачів до впровадження земельної реформи», майже 60% опитаних українців вважають, що зможуть захистити свої права як власника землі або землекористувача, якщо вони будуть порушені, при цьому більше половини респондентів потребують інформації про останні зміни в земельному законодавстві.
  • 19% респондентів збираються продавати, купувати землю або робити і те, і інше. Дещо більше зацікавлених у купівлі землі орендарів і тих, хто обробляє понад 11 га землі.

Земля в Україні: як її продавати та що для цього потрібно. Основне національне багатство

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас