Коли можна розірвати договір дарування: всі підстави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли можна розірвати договір дарування: всі підстави

Особисті фінанси
5670
Іноді громадяни звертаються до юристів з проханням відмінити договір дарування. Finance.ua дізнався в Я і закон, в якому випадку це можна зробити.
Дарування – це угода, що грунтується на взаємній згоді, а не на волі одного дарувальника. До прийняття пропонованого дарунку особою, яку одаровують, дарування не має сили. Тому дарування призначається договором.
Які існують підстави для припинення договору дарування:
Цивільний кодекс України передбачає таке:
  • відмова однієї зі сторін від договору;
  • розірвання договору дарування;
  • визнання договору недійсним.
Відмова однієї зі сторін від договору. Дана підстави застосовується лише до договору дарування з обов’язком передати дарунок у майбутньому.
Так, відповідно до Цивільного кодексу України, дарувальник має право відмовитися від передання дарунка у майбутньому, якщо після укладення договору його майновий стан істотно погіршився.
Обдаровуваний має право у будь-який час до прийняття дарунка на підставі договору дарування з обов’язком передати дарунок у майбутньому відмовитися від нього.
Очевидно, що, якщо предметом договору дарування є нерухоме майно, застосувати таку підставу для припинення правовідносин не є можливим.
Розірвання договору дарування. Враховуючи, що дарування є двостороннім договором, його можливо розірвати в будь-який момент за згодою сторін. Зверніть увагу, що згідно зі ст. 654 Цивільного кодексу України, розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається. А отже, якщо укладався нотаріальний договір, для розірвання теж необхідно звернутись до нотаріуса.
Окрім того, враховуючи особливу природу договору дарування, наприклад, той факт, що досить часто він укладається з добрим ставленням дарувальника до обдаровуваного, існують особливі правила його розірвання, що не застосовуються до інших договорів.
Підставою для розірвання договору дарування на вимогу дарувальника є вчинення обдаровуваним аморальних та протиправних дій по відношенню до особи дарувальника: умисне кримінальне правопорушення проти життя, здоров’я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей.
Якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування.
До вимог про розірвання договору дарування застосовується позовна давність в один рік.
Визнання договору недійсним:
  • вчинення під впливом помилки, обману, насильства, під впливом тяжкої обставини;
  • недодержання вимоги закону про письмову форму, нотаріальне посвідчення договору, укладення договору дарування без передбаченого законом дозволу органу опіки та піклування;
  • відсутність необхідного обсягу цивільної дієздатності особи, що вчиняє правочин.
Якщо у особи є сумніви щодо безоплатного договору дарування, можливо розглянути варіанти заповіту, чи, наприклад, договору довічного утримання, спадкового договору.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас