Інспекторам заборонили зупиняти автомобілі «для профілактики» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інспекторам заборонили зупиняти автомобілі «для профілактики»

Особисті фінанси
51522
Український суд виніс рішення, згідно з яким зупинка транспортного засобу з причин «профілактики» з боку інспекторів є неправомірною. А якщо так, то і вимога надати водійські права теж є порушенням закону.
Про це повідомляє Асоціація автомобільного транспорту та інфраструктури (ААТІУ).
Судовому рішенню передувала скарга водія. Інспектор зупинив його автомобіль і попросив пред’явити документи на право керування. Водій поцікавився причиною зупинки. Поліцейський послався на «профілактичні заходи».
Водій відповів, що така причина зупинки відсутня в законі і, як наслідок, відмовився пред’являти документи. Інспектор виніс постанову через відмову показати документи, якою оштрафував водія на 425 грн на підставі ч.1 ст. 126 КУпАП. Автомобіліст не погодився з таким рішенням інспектора і оскаржив штраф у суді.

Рейтинг кредитних карток для водіїв 🚗

Суд же, розглядаючи справу, детально проаналізував перелік підстав для зупинки транспортного засобу, які наведені в ст. 35 Закону «про Нацполіцію», і такої підстави як «профілактичні заходи» там не знайшов. Виходячи з цього, судді дійшли висновку, що вимога поліцейського показати посвідчення є неправомірною.
Паралельно визнали і штраф поліції незаконним, скасувавши постанову. За подібні витівки тепер можуть притягнути самого інспектора.
До речі, на Finance.ua діє сервіс оформлення електронних полісів автоцивілки. Завдяки йому ви можете швидко та зручно зрівняти ціни та оформити поліс ОСЦПВ всього за 15 хвилин.

Онлайн-поліс ОСЦПВ

За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас