У НБУ повідомили, як зростання цін на газ у світі позначиться на платіжках українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ повідомили, як зростання цін на газ у світі позначиться на платіжках українців

Енергетика
518
Підвищення цін на газ, яке відбувається сьогодні на глобальних ринках, на цьогорічних тарифах майже не позначиться, враховуючи дію річних контрактів для домогосподарств.
Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, повідомляє пресслужба Національного банку. Finance.ua як портал, який знає все доходи українців, дізнався подробиці.
«Мабуть, усіх цікавить підвищення цін на газ, яке відбувається зараз на глобальних ринках, незважаючи на певну корекцію впродовж останнього тижня. На нашу думку, на цьогорічних тарифах це майже не позначиться, враховуючи дію річних контрактів для домогосподарств», — зазначив Ніколайчук.
За його словами, у наступному році реальний вплив подорожчання газу залежатиме від його вартості, що закладатиметься в нові річні контракти для домогосподарств.
Ніколайчук нагадав, що в липні Національний банк очікував, що пік інфляції у 2021 році припаде на вересень-жовтень. На його думку, в новому жовтневому прогнозі це припущення залишиться незмінним. Високі цьогорічні врожаї багатьох сільськогосподарських культур дадуть імпульс для стрімкого зниження цін на продовольчі товари, що, зокрема, подорожчали у вересні.
«Тож цього року ми очікуємо, що інфляція сповільниться нижче 10%, а наступного — повернеться до цілі НБУ 5%. Ми бачимо, що такий сценарій є цілком ймовірним, але для цього потрібні відповідні монетарні умови», ‒ додав заступник голови НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • Нагадаємо, в ЄС запропонували механізм для запобігання різким стрибкам цін на газ. Греція запропонувала загальноєвропейський механізм хеджування від різких коливань цін на газ, щоб допомогти домогосподарствам впоратися зі зростанням цін на енергоносії. Цієї зими європейські споживачі можуть зіткнутися з додатковими витратами на електроенергію в розмірі 100 млрд євро.

Рекордні ціни на газ. Що з ними не так, і як це впливає на Україну?

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас