МВФ рекомендував урядам розробити плани щодо скорочення держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ рекомендував урядам розробити плани щодо скорочення держборгу

Світ
224
Міжнародний валютний фонд рекомендував урядам почати планувати повернення до більш стійких бюджетів з політикою, яка завоює довіру інвесторів. Це має відбутися після безпрецедентних фінансових стимулів для боротьби з пандемією COVID-19.
Про це свідчить доповідь МВФ Fiscal Monitor
Як наголошується в доповіді, з самого початку пандемії COVID-19 уряди надали масштабну фінансову підтримку, яка врятувала життя і робочі місця. В результаті державний борг досяг історичного максимуму, хоча очікується, що він незначно знизиться в наступні кілька років. Ці події викликають питання про те, як довго може залишатися високий борг без шкоди для економіки.
У МВФ вважають, що вирішення проблеми надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я, як і раніше, має вирішальне значення, особливо в країнах, де пандемія ще не знаходиться під контролем, і фінансова підтримка буде неоціненною, поки відновлення не буде на міцній основі. Відповідний час для початку скорочення дефіциту і боргу буде залежати від умов конкретної країни.
«Але урядам також необхідно враховувати фіскальні ризики та вразливість перед майбутніми кризами. На щастя, процентні ставки в усьому світі були дуже низькими. Але немає ніякої гарантії, що це триватиме довго», — йдеться в доповіді.
У звіті йдеться, за даними дослідження МВФ, країни з надійними планами бюджетно-податкової бази мають більш низькі витрати по позиках і можуть швидше впоратися з великими стрибками боргу з можливістю нівелювати зростання на 15% протягом десятиліття без додаткових потрясінь.
Фонд рекомендував країнам взяти на себе зобов’язання щодо досягнення широких бюджетних цілей за допомогою базової податкової та видаткової політики на наступні три-п’ять років, з конкретними політиками, такими як підвищення податків або підвищення пенсійного віку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас