АРМА продало арештованого майна на 200 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АРМА продало арештованого майна на 200 млн грн

Казна та Політика
244
Національне агентство з розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), реалізувало арештовані активи на понад 200 млн грн.
Загалом з 2017 року на кошти від продажу активів, розміщені на депозитному рахунку АРМА у державному банку, за цей час нараховано понад 37 млн грн у вигляді відсотків.
Найбільшу суму від реалізації отримано у 2019 році – 175 млн грн, тоді як протягом двох останніх років сукупно від продажу надійшло близько 25 млн грн.
Таким чином наразі переважним способом управління арештованими активами є передача їх компаніям для комерційного використання.
Зазначені кошти разом із відсотками є потенційним доходом держбюджету у разі винесення вироків про конфіскацію. Водночас у випадку скасування арештів або виправдувальних вироків капіталізовані грошові активи повертаються законним власникам. Таким чином продаж майна є ефективним способом збереження вартості активів під час їх арешту.
Серед реалізованого на торгах майна – транспортні засоби, земельні ділянки, корпоративні права, зерно, пісок, добрива, тканини тощо.
Важливо наголосити, що управління майном шляхом його реалізації на торгах не є відчуженням активів у фізичних та юридичних осіб – до завершення кримінального провадження кошти від продажу є їх законною власністю.
Разом з тим, 1 листопада набирають чинності зміни до закону про АРМА, якими передбачено низку важливих новацій у сфері реалізації активів:
  • прерогатива визначення способу управління – передача підприємцям або реалізація – належатиме тільки суду;
  • відповідно до законодавчих змін, реалізації підлягатиме лише рухоме майно, яке швидко псується, швидко втрачає вартість або витрати на зберігання якого протягом року перевищують половину його вартості;
  • продаж об’єктів нерухомості буде можливим тільки зі згоди власника або після обвинувального вироку суду та конфіскації активу.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас