Європарламент виступив проти використання систем масового розпізнавання облич — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент виступив проти використання систем масового розпізнавання облич

Світ
404
Європейський парламент ухвалив резолюцію про заборону систем автоматичного розпізнавання облич у громадських місцях. Документ підтримали 377 депутатів, проти проголосували 248, а утрималися – 62.
Резолюція допускає можливість стеження з використанням штучного інтелекту, якщо конкретний житель ЄС є підозрюваним у злочині.
Водночас держоргани повинні використовувати програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом.
В цілому, наголошується в документі, саме використання таких технологій необхідно віднести до категорії з високим ризиком, оскільки є ймовірність негативного впливу на людей. А будь-яке застосування штучного інтелекту для масового стеження загрожує правам і свободам людини і може спричинити судові позови.
Крім того, в резолюції підкреслюється, що системи розпізнавання облич поки що не є досконалими. Зокрема, вони можуть неправильно ідентифікувати представників етнічних меншин, представників ЛГБТ-спільноти та літніх людей.
Ще одним пунктом документа є заклик заборонити використовувати приватні бази даних з розпізнавання облич. Як приклад наводиться система американського стартапу Clearview, яку вже застосовують правоохоронці в деяких країнах. Те саме стосується і систем прогнозування поведінки імовірних правопорушників.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас