У Фінляндії побудують нову електростанцію — потужнішу, ніж вся сонячна енергетика країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Фінляндії побудують нову електростанцію — потужнішу, ніж вся сонячна енергетика країни

Енергетика
6776
У Паллоневі, заболоченому районі на півдні Фінляндії, планують побудувати сонячну електростанцію потужністю 500 МВт.
Про це повідомляє PV Magazine, передає сайт Сьогодні.
На даному етапі влада розглядає проєкт сонячної електростанції, який розробляє спеціальностворена компанія ATP Palloneva.
«Ми прагнемо завершити процес отримання дозволів протягом наступного року або в першій половині 2023 року, що дозволить нам отримати фінансування відразу після цього. Якщо все піде добре, будівництво електростанції може початися в 2023 році, а завершення планується в 2024 році», — сказав Ард де Пут, власник голландської компанії De Vrije Wind BV, якій належить третина ATP.
Будівництвом сонячної електростанції займається міжнародний консорціум. У нього входять: голландська De Vrije Wind, фінські компанії Kaskisten Tuulivoima Oy і Kauhanummi Oy.
Також, вони мають намір побудувати в цьому районі вітрову електростанцію потужністю 45 МВт і інвестувати в обидва об’єкти в цілому 400 млн євро. Сонячний парк займе 500 га занедбаних торфовищ.
«Але це не обов’язково буде гібридний проєкт, і кожна електростанція може подавати електроенергію в мережі через окремі під’єднання», — пояснив Де Пут.
За його словами, на даному етапі, консорціум прагне залучити більше інвесторів і укласти угоди про покупку електроенергії (PPA) з місцевими комунальними підприємствами та великими енергоємними компаніями. Електростанція може продавати частину електроенергії на спотовому ринку або використовувати її для виробництва зеленого водню.
«Забезпечення одного або декількох PPA до 70% потужності проекту матиме вирішальне значення для його подальшого розвитку», — заявив Де Пут.
У проекті зазначено вартість сонячної енергії. Її оцінюють в менш 0,04 євро / кВт * год. Для Фінляндії це дуже дешево, адже країна не може похвалитися високою сонячною радіацією.
«Великомасштабні сонячні електростанції стають конкурентоспроможними з вітроенергетикою в Фінляндії, і їх LCOE тепер стають все ближче», — заявив він.
Відзначимо, що встановлена потужність сонячної енергетики Фінляндії за підсумками 2021 року склала 391 МВт. Тобто нова електростанція, якщо буде побудована, буде потужнішою, ніж вся сонячна енергетика країни.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас