У світі заговорили про нову фінансову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У світі заговорили про нову фінансову кризу

Світ
14955
Акції другого за величиною забудовника Китаю China Evergrande Group на Гонконгській фондовій біржі впали більш ніж на 10% – слідом за ними пішов вниз і весь фондовий ринок Гонконгу.
Про це повідомляє The Page.
Капіталізація фондового ринку Гонконгу становить близько $3 трлн, і він уже втратив 4%. Також промисловий індекс Dow Jones упав на 488 пунктів, або на 1,4%, до 34,097 пункту – найнижчого рівня за два місяці. S&P 500 знизився на 1,5%, також досягнувши двомісячного мінімуму, тоді як NASDAQ Composite опустився на 1,6% до місячного мінімуму.
Як зазначає видання, жорсткі заходи Китаю щодо забудовників виснажують ліквідність цінних паперів, які рідко торгуються, таких як облігації Evergrande. Власниками облігацій Evergrande є Ashmore Group PLC ASHM (-4,77%) і HSBC Holdings PLC HSBA (-3,82%) (обидві з Лондона), BlackRock Inc. BLK, що базується в Нью-Йорку, (-3,21%) і UBS Group AG UBSG з Цюріха (-6,56%).
Водночас імовірне банкрутство China Evergrande Group може викликати ефект доміно на ринку нерухомості Китаю. Падіння китайського ринку може спричинити ланцюгову реакцію на ринках усього світу.
У свою чергу Bloomberg пише, що пандемія призвела до глобальної кризи на ринку нерухомості, при чому не тільки у сфері продажу, але і в оренді. Зокрема, за словами мера Берліна Міхаеля Мюллера, чимало людей змушені залишати орендоване житло, оскільки більше не можуть собі його дозволити. Така ситуація спостерігається у столицях Німеччини, Франції, Великобританії та Італії.
Як відзначають експерти, ціни на нерухомість у багатьох регіонах ростуть з різних причин. До пандемії були встановлені низькі ставки на житлові кредити, через коронавірус знизилися темпи будівництва, а сім’ї стали рідше виставляти своє житло на продаж. У зв’язку із цим у багатьох країнах уже виникла загроза “бульбашки”. У цій ситуації влада Канади, наприклад, планує тимчасово заборонити іноземцям купувати житло, а в Китаї для зниження цін хочуть ввести обмеження для будівельників.
Нагадаємо, що експерти пророкують зростання цін по всьому світу. Тиск на глобальні ланцюжки поставок не ослаб. У святкові дні покупці побачать порожні полиці, кажуть експерти.
Також повідомлялося, що кількість людей, які голодують, у світі досягла п’ятирічного максимуму. Проблема браку продовольства найвідчутніша у країнах Африки. Основними причинами названі конфлікти, економічні потрясіння і пандемія.
За матеріалами:
The page
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас