Ціна газу в Європі перевищила $900 за тисячу кубометрів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна газу в Європі перевищила $900 за тисячу кубометрів

Енергетика
490
Російський монополіст Газпром відмовився бронювати додаткову транзитну потужність через Україну, а також викупив лише третину від запропонованої транзитної потужності газопроводу Ямал-Європа.
Про це свідчать дані аукціонів бронювання на жовтень.
Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) розподілив пропоновані потужності за двома маршрутами. На газовимірювальній станції (ГВС) Суджа було запропоновано 9,8 млн кубометрів на добу, ще 5,2 млн кубометрів на добу — на ГВС Сохранівка. Вони залишилися незатребуваними.
Також Газпром забронював на жовтень потужності польської ділянки газопроводу Ямал-Європа в обсязі 31,4 млн кубометрів на добу (запропоновано 89 млн куб. м/д), свідчать підсумки сесії бронювання на GSA Platform.
У Газпрому на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей в обсязі 40 млрд кубометрів (109 млн кубометрів на добу).
У попередні місяці 2021 року Газпром регулярно бронював додаткову тверду транзитну потужність через Україну (до 15 млн куб. м на добу) і ніколи не замовляв додаткову переривчасту потужність, пропоновану ОГТСУ (пропонувалося до 63,7 млн кубометрів на добу).
На вересень ОГТСУ виставляв додаткові потужності в 15 млн кубометрів на добу на ГВС Суджа, з яких були заброньовані лише 650 тис. кубометрів на добу.
Підсумки аукціонів бронювання газотранспортних потужностей польського і українського транзитних коридорів в дефіцитному 2021 році сильно впливають на ціну газу на спотовому ринку і ціну акцій Газпрому.
В результаті відмови збільшувати прокачку через Україну ціна найближчого (жовтневого) ф’ючерсу на спотовий індекс TTF на газ на біржі ICE Futures днем досягала $912 за тисячу кубометрів, свідчать дані біржі.
Ціни на газ в Європі останнім часом різко зросли на тлі низького рівня запасів газу в європейських підземних сховищах Європи при його обмеженому надходженні по трубопроводах і в зрідженому вигляді.
До переходу від закачування до відбору з підземних сховищ залишається близько місяця, а рівень запасів ледь перевалив за 70%. На ранок вівторка резерви становили 71,73%, що на 15,8 процентного пункту нижче середнього рівня за останні п’ять років.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас