Переговори щодо транзиту газу: Україна виклала свою позицію Німеччині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переговори щодо транзиту газу: Україна виклала свою позицію Німеччині

Енергетика
542
У середу в Києві відбулися переговори в рамках німецько-українського енергетичного партнерства. Українська сторона на переговорах підняла тему сертифікації Nord Stream AG, продовження транзиту і довгострокових контрактів з європейськими компаніями.
Передає УНН з посиланням на керівника НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка.
«Ми дуже чітко пояснили, по-перше, що це не питання, чи буде „Газпром“ в майбутньому використовувати газ як геополітичну зброю. Ми показали конкретні приклади, як Газпром зараз використовує газ як геополітичну зброю проти України і проти Європи, і рекордні ціни в Європі про це свідчать. Тому що Газпром штучно обмежує постачання газу, зокрема з України», — сказав Вітренко.
За його словами, українська сторона на переговорах чітко пояснила свою юридичну позицію щодо сертифікації Nord Stream AG як оператора газопроводу «Північний потік-2».
«Ми пояснили, що для того щоб була забезпечена повна відповідність європейському законодавству, про що говорить сама Німеччина і США в заяві цих країн, повинна бути забезпечена чесна, справедлива конкуренція, що означає, що всі компанії, перш за все європейські, повинні отримати доступ, недискримінаційний, так само як Газпром, до всіх газопроводів, які об’єднують Росію і ЄС», — зазначив він.
«І також вказали на те, що європейські компанії конкретні, з якими ми розмовляли, вони якраз хочуть продовжувати транзит через Україну, вони хочуть отримувати газ на кордоні Україна-Росія, і потім самостійно замовляти транзитні потужності через Україну», — додав очільник НАК.
Також за його словами Україна нагадала, що «свого часу розповідали», що обидва «Північні потоки» будуються для додаткових обсягів газу, які повинні йти в Європу.
«Ми зараз говоримо — якщо мова йде про додаткові обсяги, то нехай ті обсяги, які зараз йдуть через Україну, будуть збережені, а не перенесені на „Північний потік-2“, як про це говорить Росія. Ті обсяги, які зараз йдуть через Україну в контракті з Газпромом, вони повинні бути перенесені в контракти з європейськими компаніями на дуже довгу перспективу. Відповідно, ми повинні таким чином отримати гарантії того, що транзит через Україну буде збережений», — пояснив Вітренко.
Він додав, що Україна готова вести переговори про продовження транзитного контракту з Газпромом, але саме по собі це продовження не є гарантією збереження транзиту через Україну.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас