Які машини підпадають під пільги при розмитненні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які машини підпадають під пільги при розмитненні

Особисті фінанси
1769
Проблему єврономерів в Україні намагалися вирішити давно: для власників автівок на європейських номерах вводили пільговий період для розмитнення. Finance.ua як портал, що дбає про ваші доходи, дізнався, хто зможе скористатися пільгами на розмитнення.
Скористатися пільгами зможуть не всі власники єврономерів. Під дію законів потрапляють машини, які станом на 31 грудня 2020 року перебували в Україні в митному режимі тимчасового ввезення або транзиту. Ці автомобілі мають бути «такими, що були у використанні» та мати вік понад п’ять років.
Дія закону поширюється на транспортні засоби, передбачені українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності за кодами 8703 та 8704, тобто на легкові авто й автомобілі для перевезення вантажів загальною масою не більше 3,5 тонни.
Основною пільгою є те, що на власника єврономера, який вирішив його розмитнити, не складатиметься протокол за порушення митних правил, передбачених статтями 470, 481 та 485 Митного кодексу України. Простіше кажучи, власника єврономера не оштрафують на 170 тис. грн.
Однак на це можна розраховувати лише за умови сплати добровільного внеску в сумі 8 500 грн. Він же одночасно є необхідною умовою для розмитнення авто.
Крім того, автомобілі оподатковуються за пільговою ставкою податку на додану вартість, а сума акцизу не залежатиме від вартості машини.
Документи, щоб розмитнити машину на єврономерах:
  • реєстраційні (технічні) документи на транспортний засіб (як правило, це технічний паспорт);
  • документи, що підтверджують право власності особи на транспортний засіб (як правило, це договір купівлі-продажу) або право ним розпоряджатися та декларувати (як правило, це доручення);
  • рахунок-фактура (інвойс) або інший документ, який визначає вартість товару (можливо, це буде один і той самий документ, що підтверджує право власності).
Усі документи подаються разом з митною декларацією.
Розмитнити машину можна в будь-якому митному органі на всій території України. З їхнім переліком можна ознайомитися за посиланням.
Детальніше читайте в матеріалі – Як оформити авто на єврономерах

Довідка Finance.ua:

  • 15 червня введені в дію закони № 1402-ІХ та № 1403-ІХ. Вони дають власникам авто на єврономерах тимчасову можливість здійснити спрощене митне оформлення своїх транспортних засобів та сплатити меншу суму податків і зборів й інших обов’язкових платежів.
  • цією можливістю можна скористатися до 10 листопада 2021 року. Для учасників бойових дій період дещо більший — законодавець визначає для них граничним терміном 8 лютого 2022 року.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас