Рада в першому читанні підтримала законопроект про щорічну індексацію пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада в першому читанні підтримала законопроект про щорічну індексацію пенсій

Казна та Політика
830
Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №4668 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства». Він передбачає щорічну індексацію пенсій 1 березня.
Finance.ua як портал, що дбає про ваші заощадження, вирішив розповісти, що зміниться для пенсіонерів.
За прийняття законопроекту проголосували 317 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.
Що пропонується законопроектом:
  • 1 січня зафіксувати в Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» дату індексації пенсій 1 березня;
  • поновлювати індексацію пенсій військовослужбовцям, науковцям, посадовим особам органів місцевого самоврядування та державним службовцям;
  • ввести право дострокового виходу на пенсію за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано у зв’язку з реорганізацією підприємств.
Для чого це необхідно. За словами заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка, це дозволить законодавчо врегулювати дату індексації пенсій та можливість забезпечити Планове формування видатків Пенсійного фонду на відповідні цілі.
Законопроектом також передбачено надання підтримки батькам дітей, які хворі на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність, шляхом призначення дострокової пенсії, та встановлення єдиного підходу для визначення розміру підвищень за пізніший вихід на пенсію залежно від дати її призначення.

Довідка Finance.ua:

  • середня пенсія в Україні зросла майже на 25% або 784 гривні з початку 2020 року;
  • з 1 жовтня 2022 року для деяких категорій українських пенсіонерів підвищиться мінімальна пенсійна виплата — її розмір складе від 2500 до 3000 грн.
Як накопичити на пенсію? Як докупити страховий стаж до пенсії? Чи варто вкладати в НПФ? Відповіді на ці та інші питання про пенсії ви зможете знайти в в телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас