Коли в Україні запрацює автоматичний обмін інформацією: прогноз Гетманцева — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли в Україні запрацює автоматичний обмін інформацією: прогноз Гетманцева

Казна та Політика
715
Автоматичний обмін інформацією (Common Reporting Standard, CRS) про фінансові рахунки запрацює в Україні після приєднання країни до міжнародної угоди CRS Multilateral Competent Authority Agreement, а також внесення змін до Податкового кодексу та підзаконних актів Мінфіну.
Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю «НВ Бізнес».
Для приєднання до міжнародної угоди не потрібно суттєво змінювати законодавство. Гетманцев сподівається, що країна отримає договір на підписання вже цього року. Перший обмін очікується у 2023 році за 2022 звітний рік.
Водночас, за його словами, необхідно істотно змінити деякі правила Податкового кодексу. На початку поточного року Глобальний форум проаналізував його в частині подання звітності за підзвітними рахунками та надав низку порад. Наразі Мінфін отримує технічну допомогу з питання розробки необхідних змін до Кодексу.
Гетманцев додав, що «CRS буде реалізований by reference». Тобто в законодавстві буде пряме посилання на документ Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Підзвітні фінустанови зобов’язані застосовувати стандарт і коментар до нього при перевірці фінрахунків. У керівництві від Мінфіну пропишуть особливості застосування стандарту в нашій країні, враховуючи специфіку ринку фінпослуг і видів фінустанов.
Зміни до Податкового кодексу і підзаконні акти Мінфіну, з розробкою яких допомагає Глобальний форум, потрібно прийняти до кінця поточного року, інакше фінустанови не зможуть подати першу звітність за 2022 рік — це загрожує перенесенням на 6 місяців або рік.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас