Чи підвищить сьогодні НБУ облікову ставку: прогнози банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи підвищить сьогодні НБУ облікову ставку: прогнози банкірів

Кредит&Депозит
600
Представники найбільших банків у бесіді з Інтерфакс-Україна прогнозують, що 9 вересня регулятор підвищить облікову ставку до 8,5%.
На думку українських банкірів, сьогодні НБУ підвищить ключову ставку на 50 базисних пунктів. Олексій Блінов з «Альфа Банку» зазначає, що протягом останнього місяця ставку підвищили понад 10 центробанків у всьому світі, і український регулятор «рухається в світовому тренді реагування на інфляцію».
У банку очікують, що НБУ підвищить ключову ставку до 8,5%, але, водночас, заявляють, що поточну монетарну політику Нацбанку не можна розцінювати як жорстку, позаяк реальна ставка буде залишатися нижче нейтрального рівня.
В «Укрексімбанку» також очікують підвищення ставки на 50 б.п., вказуючи при цьому на збереження фундаментального інфляційного тиску на рівні 7,3% р/р і прискорення споживчої інфляції з 9,5% р/р до 10,2% р/р.
На думку Сергія Колодія з «Райффайзен Банку», сьогоднішнє засідання комітету з монетарної політики буде проміжним, тому рішення щодо ставки навряд чи буде відрізнятися від представленої в липні траєкторії, що передбачає підвищення з 8% до 8,5%.
На перегляд показника в бік підвищення ставлять також в «ОТП банке» і банку «Південний», тоді як в «Юнекс Банку» прогнозують збереження ставки у вересні на рівні 8%.
До речі, якщо ви все ще не підписані на телеграм-канал Finance.ua, рекомендуємо це зробити прямо зараз. Лише кілька кліків, і найважливіші новини для ваших гаманців завжди будуть у вашому улюбленому месенджері.
За словами голови правління «Юнекс Банку» Івана Світека, з одного боку, липневий вихід інфляційної динаміки за рамки прогнозу підштовхує регулятора до збільшення ставки, а з іншого, – на тлі ускладнення ситуації з пандемією більшість членів монетарного комітету можуть вважати підвищення надмірним заходом.
За матеріалами:
Banker.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас