Депутати ухвалили в першому читанні законопроект про захист інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати ухвалили в першому читанні законопроект про захист інвесторів

Казна та Політика
659
Верховна Рада в першому читанні ухвалила за основу законопроект № 5091 “Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому”. Finance.ua як портал, що дбає про ваші інвестиції, вирішив розповісти, що передбачає закон.
Згідно з пояснювальною запискою, проект закону створює правові механізми для гарантування державою речових прав інвесторів на об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості.
Не забувайте підписуватись на наш телеграм-канал Finance_ukr, оскільки там ми оперативно публікуємо про всі законодавчі зміни, які можуть стосуватись ваших особистих коштів.
Згідно із запропонованим законопроектом, продавати квартири можна буде тільки після їхньої реєстрації у Мін’юсті.
Що пропонують депутати:
  • встановити умови, за яких об’єкти незавершеного будівництва можуть бути об’єктами цивільних прав;
  • запровадити механізм державної реєстрації права власності на такі об’єкти, особливості іпотеки та реєстрації прав власності на них;
  • впровадити принцип “єдиного вікна”, в тому числі на отримання права на будівельні роботи та державну реєстрацію права власності на об’єкт будівництва та його складові частини;
  • удосконалити процедуру продажу майбутніх об’єктів нерухомості через фонди фінансування будівництва;
  • встановити розмір державного мита, яке стягується державними нотаріусами за посвідчення договорів відчуження неподільних об’єктів незавершеного будівництва;
  • визначити особливості звернення стягнення у межах виконавчого провадження на такі об’єкти;
  • визначити особливості вчинення правочинів з об’єктами незавершеного будівництва;
  • передбачити створення “недоторканного” запасу квадратних метрів, доки будинок не здадуть в експлуатацію.
Після ухвалення законопроекту, забудовник матиме певну частку, яку зможе продавати лише після того, як будинок буде збудований – це має захистити інвесторів, які матимуть фінансові проблеми із забудовником.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог. 🏡

Як вказується в пояснювальній записці, ухвалення закону дозволить створити прозорий механізм залучення коштів фізосіб та юросіб в будівництво, в тому числі запобігти подвійні продажу приміщень, продажу об’єктів, на які не було підтверджено право на виконання будівельних робіт.
Закон також дозволить запобігати змінам технічних характеристик об’єкта будівництва без згоди осіб, які придбали приміщення в ньому.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас