Газпром не зможе використовувати Nord Stream 2 на повну потужність — голова PGNiG — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром не зможе використовувати Nord Stream 2 на повну потужність — голова PGNiG

Енергетика
780
Газопровід Nord Stream 2 («Північний потік-2»), якщо буде введений в експлуатацію, має підлягати європейським регуляціям. У такому разі Газпром не зможе його експлуатувати на повну потужність і змушений буде використовувати для транзиту й газотранспортну систему України.
Про це заявив голова правління польської нафтогазової компанії PGNiG Павел Маєвський під час XXX Eкономічного форуму у Карпачі (Польща).
«Завершення будівництва газопроводу за умови, що він функціонуватиме згідно з європейськими регуляціями, означатиме, що Газпром не зможе його використовувати на повну потужність. Якщо він не зможе цього робити, то змушений буде далі транспортувати газ через Україну. Це дуже важливо. Українці є нашими союзниками у боротьбі за енергетичну солідарність і її застосування у контексті реалізації проєкту Nord Stream 2», — підкреслив Маєвський.
У контексті українсько-польської співпраці у газовій сфері голова правління PGNiG зазначив, що за 5 років компанія експортувала в Україну понад 3 млрд куб.м. природного газу, зокрема частину після регазифікації з LNG-терміналу.
Він зауважив, що поклади газу в Україні оцінюються на сьогодні як найбільші в Європі – приблизно 1 млрд куб. м газу. Тож у питанні видобутку газу в Україні польська компанія разом із партнером — компанією «Енергетичні ресурси України» — вбачає для себе значні перспективи.
«Ми попередньо підписали меморандум на пошук газу в Україні. У нас є угода на використання українських газосховищ, ми також маємо концесію на видобуток газу на заході України, поблизу кордону з Польщею. Ці поклади є аналогічними до польських у Підкарпатському воєводстві, і ми сподіваємося на успіх», — сказав Маєвський.
Він додав, що PGNiG має угоди з польськими компаніями Geofizyka Torun і Exallo Drilling, які проводять газорозвідку, сейсмічні дослідження та буріння свердловин, і вони можуть виконувати цю роботу в Україні.
«Тому український ринок ми сприймаємо як дуже перспективний», — підсумував голова правління PGNiG.

Довідка Finance.ua:

  • у серпні компанія Nord Stream 2, оператор будівництва «Північного потоку-2», програла в німецькому суді справу про звільнення газопроводу від вимог газової директиви ЄС.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас