Як зросте вартість житла до кінця 2021 р - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зросте вартість житла до кінця 2021 р - думка експерта

Нерухомість
1376
Вартість житла на первинному ринку до кінця 2021 року може зрости на 5−10%, на вторинному — на 7%.
Про це повідомив президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України (АСНУ) Юрій Піта.
«Незважаючи на очікуване осіннє пожвавлення на ринку житлової нерухомості, цінова ситуація буде досить стабільною. Зростання цін буде носити більш інерційний характер і в основному за рахунок активності покупців, які купують житло суто в інвестиційних цілях — для подальшого перепродажу або здачі в оренду», — повідомив Піта.
Ресурс потенційних покупців майже вичерпався. В Україні лише 7−8% громадян можуть дозволити собі купівлю житла за готівкові кошти, за програмами іпотеки або в розстрочку. При цьому на ринку спостерігається зниження інтересу до інвестиційних угод: з липня їх частка на первинному і вторинному ринках скоротилася майже на 25%.
«Обмежена кількість потенційних покупців є головним фактором стримування зростання цін», — підкреслив експерт.
Регіон. На первинному ринку нерухомості в найбільших містах України — Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові – з початку 2021 року квартири подорожчали на 18−20%. В інших обласних центрах — Вінниця, Івано-Франківськ, Рівне та ін. — ціна на первинному ринку зросла до 15%.
На вторинному ринку спостерігаються схожі цінові тенденції: в містах-мільйонниках: за підсумками року зростання вартості квартир може досягти 17−20%, в інших обласних містах — до 15%. В основному це стосується найбільш затребуваної категорії житла — малогабаритних квартир в хорошому стані до 50 кв. м в типових будинках радянської забудови, розташованих у вдалих локаціях.
Причини зростання. Відмінність у темпах зростання експерт пояснив міграційними процесами. «Громадяни змінюють місце проживання переважно через більші можливості знайти гідну роботу, кращий рівень життя. Як наслідок, квартири в невеликих містах втрачають свою популярність», — сказав голова АСНУ.
Серед головних причин зростання вартості житла: інфляційні процеси, невпевненість в економічній політиці країни, що позначається на рівні добробуту громадян, а також обмежена дія державних іпотечних програм.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас