Україна планує покращити контроль за ухиленням від податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна планує покращити контроль за ухиленням від податків

Казна та Політика
2574
Україна планує впровадити міжнародний Стандарт автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях (CRS Стандарт) у 2023 році. Finance.ua, як портал, що дбає про ваші доходи, вирішив пояснити, як працює система.
Як повідомляє пресслужба Міністерства фінансів, цей потужний новий інструмент, що використовується вже більш ніж у 100 юрисдикціях, допоможе Україні отримувати додаткові податкові надходження шляхом виявлення випадків ухилення від сплати податків та сприятиме підвищенню рівня дотримання податкового законодавства.
За даними ОЕСР, у 2019 році 100 податкових адміністрацій здійснили обмін інформацією про 84 млн фінансових рахунків, на яких знаходились активи на суму близько 10 трлн євро.
З кожним роком міжнародна мережа автоматичного обміну розширюється – у 2020 році обмін здійснило 105 країн, а у 2021 році ще 4 країни здійснять свій перший обмін.
Україна планує здійснити перші обміни інформацією у вересні 2023 року за звітний 2022 рік.
Як пояснює Вісник, CRS зобов’язує банки, інші фінансові установи передавати податковим органам таку інформацію:
  • про рахунки фізичних осіб країн-учасниць, якщо власник рахунку є податковим резидентом юрисдикції, з якої здійснюється автоматичний обмін інформацією, — так звані підзвітні особи (Reportable Person);
  • про рахунки компаній, фондів, трастів, якщо компанія контролюється одним чи кількома підзвітними особами або оперує доходами з пасивних джерел (роялті, дивіденди, відсотки) або контролюється так званою пасивною нефінансової структурою (Passive Non-Financial Entity).
Щодо кожного «підзвітного рахунку» збирається і передається така інформація:
  • щодо фізичної особи: подробиці про власника рахунку (повне ім’я, адреса проживання, юрисдикція податкової резидентності, податковий номер, дата і місце народження), номер і валюта рахунку, надходження за звітний період і залишок на рахунку на кінець звітного періоду, детальна інформація про фінансову установу, в якій відкрито рахунок.
  • щодо юридичної особи: назва компанії, адреса податкової резидентності, податковий номер, а також фінансова інформація (номер і валюта рахунку, поточний баланс, отримана виручка від комерційної діяльності, детальна інформація про фінансову установу, в якій відкрито рахунок), дані про контролюючу особу компанії (повне ім’я, адреса проживання, юрисдикція податкової резидентності, податковий номер, дата і місце народження), а також його рахунок, якщо більше 50 % доходу компанії становить пасивний дохід.
До речі, про зарплати, податки та пенсії ми також пишемо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб слідкувати за головними законодавчими змінами!
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас