Добровільне декларування стосується не всіх: кого врятує ініціатива Уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Добровільне декларування стосується не всіх: кого врятує ініціатива Уряду

Особисті фінанси
1856
Одноразове добровільне декларування може стати рятівним для незначної кількості українців, які мають неоподатковані статки. Finance.ua, як портал, що турбується про ваші фінанси, розповідає, про активи яких громадян йдеться.
Як зазначає Урядовий кур’єр, з 1 вересня громадяни України мають змогу одноразово задекларувати доходи, нерухоме й рухоме майно, щоб у майбутньому уникнути неприємних запитань про їх походження.
Кого стосується таке декларування? За словами міністра фінансів Сергія Марченка, під чинність Закону щодо добровільного декларування потрапляють активи невеликої кількості громадян, які мають значні статки. Закон створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, і залучення їх в економіку України.
Як заявив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, у законопроєкті Уряд майже не встановлював жодних обмежень щодо тих, хто може брати участь в амністії. Це податкові резиденти України, які є резидентами на момент декларування або на момент отримання доходу.
Участь в податковій амністії не можуть взяти лише чиновники, які були чи є чиновниками з 2005 року, а також люди, на яких накладено санкції.
«Банки вже запитують про походження коштів для придбання дорогого майна. Так триватиме і надалі, адже фінансова транспарентність — це ознака фінансового світу. Той, хто планує своє фінансове життя на кілька років наперед, вочевидь, повинен скористатися цією унікальною можливістю податкової амністії», – зазначив Гетманцев.

Податкова амністія: які цілі переслідує влада

У ДПС кажуть, що декларант не повинен підтверджувати джерела своїх доходів. По суті, ДПС вірить декларантові на слово.
Нагадаємо, подаючи одноразову добровільну декларацію, легалізувати майно можна за трьома ставками:
  • загальна ставка 5% поширюється на будь-які майно й активи, що зберігаються (розташовані) на території України. Щоб їх амністувати, НБУ, Мінфін і Державна податкова служба передбачили таку процедуру: українці мають прийти до будь-якого банку, який відкриває спеціальний рахунок, отримати довідку про зарахування на нього коштів. Цю довідку треба додати до електронної декларації, поданої в ДПС. Після сплати 5% податку ці гроші вважаються амністованими. Відразу після отримання довідки від банку кошти можна знімати або переказувати на інші рахунки;
  • друга ставка — 2,5% — застосовується, якщо платник податків вирішив інвестувати гроші у цінні папери України — облігації внутрішньої державної позики;
  • третя ставка — 7% у першому півріччі кампанії з добровільного декларування, і 9% у другому півріччі — для активів, що зберігаються (розташовані) за кордоном. Людина не зобов’язана повертати такі активи в Україну, але має додати до декларації підтвердження того, що вони в неї є — приміром, довідку з іноземного банку про стан відкритого в ньому рахунку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас