Ціна на газ у Європі стрибнула вище ніж 630 доларів за тисячу кубометрів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на газ у Європі стрибнула вище ніж 630 доларів за тисячу кубометрів

Енергетика
636
Ціна на газ у Європі з поставкою на головному хабі Європи – TTF в Нідерландах – 1 вересня становила близько 632,33 долара за тисячу кубометрів, з доставкою до кордону України без ПДВ ціна сягає 677,65 долара.
Про це йдеться у даних Української енергетичної біржі.
У розрахунку з поставкою до кордону України з податком на додану вартість ціна на газ становить 813,18 долара за тисячу кубометрів.
На хабі Gaspool ціна становить 624,55 долара за тисячу кубометрів, NSG – 627,56 долара, CEGH – 628,82 долара.
Ціна на газ у Європі стрибнула вище ніж 630 доларів за тисячу кубометрів
Ціни на газ постійно зростають з березня 2021 року, але влітку набрали темпів. Це пов’язано, зокрема, з низьким рівнем наповненості європейських підземних сховищ газу. Внаслідок ремонтів на газогонах російського Газпрому, ЄС недоотримав близько 2 млрд кубометрів газу. Попри це, російський монополіст відмовився нарощувати транзит через Україну.
Як раніше пояснював очільник оператора української газотранспортної системи Сергій Макогон, щоб компенсувати європейцям недоотримані обсяги газу, Газпром спустошує свої ПСГ у Європі.
“Навіть зараз Газпром відбирає газ із сховищ для виконання своїх контрактів. Відповідно дефіцит газу у ПСГ Європи значною частиною є штучним і не є першопричиною зростання цін”, – пояснив він.
Ціни на європейських хабах подані у вимірі МВт-год, для перерахунку на тисячу кубометрів використовується коефіцієнт 10,62.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас