Що робити, якщо затримали чи скасували авіарейс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити, якщо затримали чи скасували авіарейс

Особисті фінанси
584
У разі скасування рейсу авіакомпанія зобов’язана самостійно або через агента з обслуговування повідомити пасажирів за 14 днів до запланованого вильоту про його скасування. А у випадку затримки – інформувати пасажирів про орієнтовний час затримки рейсу та очікуваний час його відправлення засобами, доступними в аеропорту відправлення, кожні 30 хвилин.
Про це повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги.
У випадку затримки авіарейсу пасажир має право:
  • на безкоштовні харчування, прохолодні напої, а також два дзвінки чи електронні листи – якщо затримка становить більше ніж дві години;
  • компенсацію вартості квитка чи інший рейс – якщо затримка становить більше п’яти годин. Якщо ж при виборі іншого рейсу знижується його клас, то протягом семи днів пасажиру мають відшкодувати: 30 відсотків від застосованого тарифу для всіх рейсів дальністю 1500 кілометрів або менше; 50 відсотків для всіх рейсів дальністю понад 1500 до 3500 кілометрів; 75 відсотків для всіх рейсів більшої протяжності;
  • на номери у готелі, харчування та трансфер за маршрутом аеропорт – готель – аеропорт у випадку затримання рейсу більше ніж на 24 години.
Якщо ж ваш рейс скасовано, то ви маєте право:
  • у випадку повідомлення про скасування рейсу за 14 днів до запланованого вильоту вам надається право на отримання повної вартості квитка чи вибору квитків на інший рейс;
  • у випадку, якщо повідомлення про скасування рейсу надійшло менше ніж за 14 днів, ви можете отримати компенсацію у такому розрахунку:
– 250 євро – для рейсів дальністю 1500 кілометрів або менше;
– 400 євро – для рейсів дальністю понад 1500 до 3500 кілометрів;
– 600 євро – для рейсів дальністю понад 3500 кілометрів.
  • у випадку скасування рейсу та продовження подорожі іншим рейсом або за іншим маршрутом, пасажирам мають безкоштовно запропонувати та забезпечити: харчування та прохолодні напої, місця в готелі, наземний трансфер за маршрутом аеропорт – готель – аеропорт та два телефонні дзвінки чи електронні листи.
Для отримання компенсації за скасування рейсу потрібно оформити претензії до авіакомпанії. Це можна здійснити через онлайн сервіси авіакомпаній.
Для подачі претензії потрібно:
  • електронний квиток із номером бронювання;
  • фото паспорта для виїзду за кордон;
  • посадковий талон;
  • довідки, електронні листи чи SMS від авіакомпанії, в яких зазначається про проблеми з рейсом;
  • підтвердження скасування рейсу;
  • фото табло з розкладом, чеки, броні готелів чи будь-які інші підтвердження витрат, понесених у зв’язку зі скасуванням перельоту.
Надалі вашу претензію авіакомпанія повинна розглянути впродовж 42-90 днів та надати відповідь про задоволення надання чи відмову в задоволенні надання компенсації.
До речі, в нашому телеграм-каналі Finance_ukr ми часто публікуємо корисну інформацію щодо подорожей. Наприклад, з якою кредиткою краще їхати за кордон, або що треба знати про туристичне страхування. Тож підписуйтесь і подорожуйте з користю.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас