Провідні економіки світу не змогли відновитися після коронакризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провідні економіки світу не змогли відновитися після коронакризи

Світ
437
ВВП розвинених країн, що входять до ОЕСР, у другому кварталі цього року збільшився на 1,6% до першого кварталу (тоді зростання склало 0,6%). При цьому рівень загального ВВП все ще залишається на 0,7% нижчим, ніж був до пандемії, випливає з даних ОЕСР.
Найбільший розрив між цими показниками – у Великобританії (мінус 4,4% в порівнянні з четвертим кварталом 2019 року), за нею йде Італія (мінус 3,8%), Франція і Німеччина (по мінус 3,3%). США є єдиною країною “Великої сімки”, ВВП якої перевищив допандемійний рівень (плюс 0,8%).
У вимірі квартал до кварталу найвищий приріст у квітні-червні зафіксовано у Великобританії (4,8% проти 1,6% у попередні три місяці), а також в Італії (2,7% проти 0,2% у січні-березні). У США і Німеччині ВВП збільшився на 1,6% (проти 1,5% і 2% кварталом раніше відповідно). У Франції ВВП зріс на 0,9% після нульового приросту в першому кварталі, в Японії збільшився на 0,3% з мінус 0,9% в січні-березні. Зниження темпів приросту ВВП відзначено тільки в Канаді (з 1,4% до 0,6%).
У зоні євро і в ЄС в цілому зростання в другому кварталі стало позитивним, склавши 2% і 1,9% відповідно після скорочення на 0,3% і 0,1% в першому кварталі. При цьому, судячи з випереджаючих індикаторів ділової активності, пік відновлення припав саме на другий квартал.
У ING Bank зазначають, що головним обмеженням є ризики, пов’язані з поширенням дельта-штаму коронавірусу, в тому числі — очікування нового спалаху восени цього року. Водночас цінові очікування знаходяться на піку і, ймовірно, будуть перевищувати цільовий показник Європейського центробанку (2%) як мінімум до кінця року, вважають в ING.
У США прискорене відновлення економіки на тлі затвердження нових пакетів фіскальної підтримки також супроводжується зростанням інфляції (інфляція споживчих витрат у липні прискорилася до 4,2% з 4% у червні). Однак, виступаючи 27 серпня на економічному симпозіумі в Джексон-Хоулі, глава ФРС Джером Пауелл заявив, що це прискорення інфляції є тимчасовим і що зараз показник перебуває на прийнятному рівні. При цьому, за його словами, майбутнє згортання програми з викупу активів не обов’язково спричинить підвищення ставок.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас