Оператор ГТС попередив про загрозу зриву опалювального сезону через борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оператор ГТС попередив про загрозу зриву опалювального сезону через борги

Казна та Політика
299
Оператор газотранспортної системи України попередив про можливий зрив опалювального сезону через сукупних боргів облгазів в 9,2 млрд грн.
Про це йдеться в заяві Оператора ГТС.
Найбільшими боржниками є облгази Групи РГК Дмитра Фірташа, чий сукупний борг складає 6,7 млрд грн.
Повідомляється, що тільки в липні поточного року оператори ГРМ (обл-, міськгази) заборгували перед Оператором ГТС України майже 137 млн грн за газ, відібраний з магістральних газопроводів для власних виробничо-технологічних витрат (ПТО).
«Частина облгазів продовжує практику несанкціонованих відборів газу по ГТС, а динаміка погашення їх заборгованості залишається вкрай повільної», – йдеться в заяві Оператора.
У Оператора ГТС вказали на збільшення боргів Донецькоблгаза на 66 млн грн (сукупний борг -1,1 млрд грн) і Тернопільміськгаз – майже на 13 млн грн (0,6 млрд грн).
У заяві компанії наголошується, що ці компанії не розраховуються за газ систематично і є одними з найбільших боржників. Також Оператор ГТС вказав на борги Кіровоградгазу (+25 млн грн), Херсонгазу (+15 млн грн) і Мелітопольгазу (+6 млн грн).
Оператор заявляє, що проблема з накопиченням боргів облгазами вимагає термінового вирішення, оскільки вкрай негативно впливає на фінансовий стан компанії, що ставить під загрозу безперебійне транспортування газу населенню під час опалювального сезону.
У компанії прогнозують, що з настанням нового опалювального сезону ситуація з боргами погіршиться.
Раніше глава правління Нафтогазу України Юрій Вітренко заявляв, що для стабільного проходження опалювального сезону, з урахуванням додаткових ризиків, Україні потрібно мати в підземних сховищах 19 млрд кубометрів газу.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас