Обов'язкове переведення пенсій на картку перенесли на 2023 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обов'язкове переведення пенсій на картку перенесли на 2023 рік

Особисті фінанси
904
Кабінет міністрів анонсував, що з вересня в Україні зміняться правила доставки пенсій – отримати виплати можна буде переважно через банк. Але потім уряд відклав ці нововведення, пише “Слово і Діло”.
З 1 вересня 2021-го жодних змін у порядку отримання пенсії не відбудеться. Як і раніше буде три варіанти:
  • отримувати пенсійні виплати поштою;
  • отримувати пенсію через банк;
  • маломобільним групам населення пенсію можуть доставляти додому.
Наприкінці травня Кабінет міністрів вніс зміни до свого попереднього рішення і відклав перехід на отримання пенсій в безготівковій формі до 2023 року.
«Як я і обіцяв, така доставка повинна відбуватися максимально комфортно для людей. Перехід на отримання пенсій з готівкової на карткову форму повинен відбуватися поступово, реалізовуватися як право людей, а не зобов’язання», – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
В «Укрпошті» зазначили, що основна причина, через яку нововведення відклали на два роки – неготовність банківської інфраструктури. «Зараз банкомати є лише у 4% міст України, значить, що 13 млн українців не мають доступу, а отже і можливості користуватися банківськими послугами. У той час як «Укрпошта» покриває 100% населених пунктів», – повідомили в компанії.
У постанові уряд від 26 травня йдеться, що Пенсійний фонд має провести конкурс для вибору організацій, які від 1 січня 2023 року будуть здійснювати виплату і доставку пенсій за місцем фактичного проживання одержувачів.
Пенсіонеру, щоб отримувати виплати на картку, потрібно буде обрати установу і відкрити там рахунок. Якщо людина самостійно не вибере банк, то орган, який здійснює виплату, зробить це за неї.

Довідка Finance.ua:

  • подати заяву про зміну способу виплати пенсії можна онлайн – через вебпортал електронних послуг portal.pfu.gov.ua. Для цього в особистому кабінеті в меню «Про пенсійне забезпечення» потрібно вибрати «Внесення змін до пенсійної справи», потім – «Заява про зміну способу виплати пенсії».
  • потрібно заповнити форму заяви та завантажити в неї скани необхідних документів. Після формування заяви її потрібно завірити електронним цифровим підписом. Потім вона автоматично надійде до Пенсійного фонду.
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас