Перший у світі безпілотний контейнеровоз з нульовим викидом спустять на воду до кінця 2021 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перший у світі безпілотний контейнеровоз з нульовим викидом спустять на воду до кінця 2021 року

Технології&Авто
483
Перше в світі вантажне судно, що не вимагає присутності людей на борту і працює від електрики, спустять на воду до кінця 2021 року.
Про це пише Каѕріу.
Вироблений в Норвегії електричний автономний контейнеровоз Yara Birkeland перевезе вантаж від Бревіка до Хереєма.
Дебют Yara планувався в 2020 році, але через пандемію його довелося відкласти.
Судно здатне перевезти 103 контейнери при швидкості 13 вузлів (24 кілометри) на годину.
На ньому встановлять батарею ємністю сім мегават/год – в тисячу разів більше, ніж на електромобілях. Для порівняння: ємність батареї електрокара Tesla S P100D становить 100 кіловат/год.
Зараз завантаження і розвантаження судна здійснює персонал, але незабаром для вирішення цих завдань не знадобляться люди – їх замінять автоматичні крани і навантажувачі.
Відсутність екіпажу не тільки зробить судно екологічнішим, але і скоротить витрати на зарплати. Використання контейнеровоза замінить щорічно 40 тисяч поїздок на вантажівках.
Експерти вважають, що перед повноцінним переходом на автономні судна необхідно вирішити деякі проблеми. Зокрема, пересування у великих портах вимагатиме поліпшення системи навігації та діагностики, оскільки за відсутності людини на борту всі позаштатні ситуації доведеться вирішувати комп’ютеру. Маршрут Yara Birkeland пройде уздовж норвезького узбережжя, але якщо судно запливе на чужу територію, комусь доведеться нести відповідальність.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас