Китай готує нові обмеження для місцевого IT-сектору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай готує нові обмеження для місцевого IT-сектору

Світ
553
Державне управління ринкового регулювання (SAMR) КНР підготувало проєкт нових правил антимонопольного регулювання технологічного сектору. Він передбачає подальше посилення норм роботи IT-компаній.
Регулятор буде збирати відгуки населення про законопроєкт до 15 вересня, після чого документ може бути змінений. Однак інвестори технологічних компаній Китаю вже відреагували на нарощування тиску з боку влади: котирування IT-компаній помітно знижуються.
Так, акції Alibaba і Tencent просіли на 4,6% і 4,2% відповідно. Обидві компанії вже були оштрафовані SAMR в цьому році за порушення антимонопольного законодавства.
Серед норм, прописаних в законопроєкті, – заборона на надання неправдивих даних про кількість кліків по конкретному об’єкту на сайті, заборона на публікацію тільки позитивних відгуків і приховування негативних, заборона на захоплення трафіку – переадресацію на свій сайт, поки користувач переглядає сайт іншої компанії, заборона на використання алгоритмів і баз даних для збору та аналізу інформації про торговельну діяльність конкурентів.
Першою хвилею тиску китайської влади на технологічний бізнес багато аналітиків вважають розслідування щодо засновника інтернет-гіганта Alibaba Джека Ма, що почалося в кінці минулого року.
За підсумками розслідування Alibaba оштрафували на $2,8 млрд за «зловживання домінувальним становищем». Новий етап тиску на китайський хайтек почався в червні, коли SAMR запустило розслідування щодо місцевого онлайн-сервісу замовлення таксі Didi Chuxing.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас