У Мінекономіки розповіли, завдяки чому зріс ВВП у ІІ кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінекономіки розповіли, завдяки чому зріс ВВП у ІІ кварталі

Казна та Політика
403
Основними чинниками, що сприяли зростанню ВВП у другому кварталі, стали відновлення активності практично у всіх видах економічної діяльності, активізація будівництва на тлі запуску програми іпотечного кредитування, нарощування обсягів реалізації проєктів «Великого будівництва» та сприятлива кон’юнктура на зовнішніх сировинних ринках.
Про це повідомив перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Олексій Любченко.
«Спостерігаємо відновлення у виробничій сфері, зростання демонструють всі види економічної діяльності, окрім сільського господарства. Ці фактори дозволять компенсувати поточне відставання в економічному розвитку та утримувати до кінця року позитивний тренд. Наша мета — зростання ВВП на 4%», — підкреслив Олексій Любченко.
Основними чинниками зростання ВВП в ІІ кварталі цього року стали:
  • ознаки поступового відновлення та формування оптимістичних бізнес-настроїв через пом’якшення карантинних обмежень в економіці. За даними Національного банку, індекс очікувань ділової активності у червні сягнув найвищого значення з жовтня 2019 року і становив 51,6 п. проти 50,5 п. у травні 2021 року;
  • високий споживчий попит населення. Встановлення з 1 січня 2021 року мінімальної заробітної плати на рівні 6 000 грн та, як наслідок, зростання середньомісячної заробітної плати на 16,5% в ІІ кварталі 2021 році, у порівнянні з IІ кварталом минулого року;
  • сприятлива кон’юнктура на зовнішніх сировинних ринках, (в ІІ кв. 2021 року у порівнянні з відповідним періодом 2020 року індекс цін на базові метали збільшився на 68,3%, світові ціни на залізну руду — у 2,1 раза, на добрива — на 64,8%, на пшеницю — на 30,9%, на кукурудзу — у 2 рази). За попередніми даними, експорт товарів та послуг в ІІ кв. 2021 року зріс на 45,1% проти показника ІІ кварталу минулого року.
За розрахунками Мінекономіки, обсяг ВВП у першому півріччі 2021 року збільшився на 1,7% проти першої половини минулого року.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас