У Китаї будують величезний кондиціонер для економії електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Китаї будують величезний кондиціонер для економії електроенергії

Технології&Авто
4192
У китайському місті Шеньчжень, що межує з Гонконгом, розпочали будівництво центральної системи охолодження, яка працює як великий кондиціонер. Так місто хоче заощадити електроенергію, яку забирають менші кондиціонери в будівлях.
Про це повідомляє South China Morning Post.
На сьогодні завершене будівництво трьох із десяти блоків системи охолодження, які працюють із червня 2021 року в промисловому районі Цяньхай (площею близько 15 квадратних кілометрів). Вони охоплюють понад 2,75 квадратних кілометрів площі.
Система працює з 9:00 по 17:00 і забезпечує охолодження офісних приміщень, торговельних центрів, дата-центрів та метро — але не житлових будинків. Автори розробки стверджують, що це дозволить Шеньжченю економити на електроенергії.
Зокрема офіси й торгові центри можуть відмовитися від кондиціонерів, які споживають багато електроенергії — що більше пристроїв, то більші збитки. За розрахунками, центральна система охолодження дозволить зберегти 130 мільйонів КВт електроенергії — це еквівалент енергії, утвореної внаслідок спалювання 16 тисяч тонн вугілля.
У Китаї будують величезний кондиціонер для економії електроенергії
Протягом наступних кількох років планується зведення семи інших блоків системи. Тоді вона охоплюватиме вже 19 квадратних кілометрів площі й забезпечуватиме виробництво 400 тисяч тонн охолодження. Загальна вартість проєкту оцінюється в близько 617 мільйонів доларів.
Центральні системи охолодження будують не лише в Китаї. У Катарі, приміром, вони вже забезпечують 19% усього охолодження і, за обчисленнями, дозволять через економію електрики скоротити шкідливі викиди вуглецю на майже 10 мільйонів тонн протягом наступних 15 років.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас