Як зростали ціни на нерухомість: регіони та Київ (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зростали ціни на нерухомість: регіони та Київ (інфографіка)

Нерухомість
2857
Попри пандемію нерухомість в Україні подорожчала на 15%, будмайданчики Києва — на 33%.
Про це йдеться в аналітиці OLX Нерухомість.
Ціни на нерухомість під час першого локдауну навесні 2020 року впали на 3,25%. Однак впродовж ковідних 1,5 років ринок не просто відновився, а показав значний ріст: вторинний фонд подорожчав на 16,4%, будинки від 2011 року — на 16,7%. На 19% піднялася вартість на об’єктах на етапі будівництва. Тільки у Харкові обвалилися ціни на житло, що тільки будується.
Вторинний фонд. Квартири, побудовані до 2011 року, дорожчають повільніше, але завжди стабільно. Навіть у розпал першого локдауну — у травні — ціни виросли в середньому на 1,5% у порівнянні з січнем. Серед міст-мільйонників дешевшими стали лише трикімнатні квартири в Одесі, але й там — ціни впали менш аніж на $1 тисячу від загальної суми об’єкту.
Як зростали ціни на нерухомість: регіони та Київ (інфографіка)
Будинки від 2011 року. Новобудови теж активно дорожчають. Цього літа, з 1-го червня по 1 серпня, у Києві ціни зросли на 6,5%, а от в Дніпрі ринок трохи пригальмував — однокімнатні влітку продавали на 5% дешевше, а трикімнатні — на 2%. Подорожчали тільки двокімнатні — але одразу на 7%.
Не дуже активно підіймається вартість на житло цього сезону й у туристичному Львові та курортній Одесі — по 2,5% в середньому на кожний тип квартир.
Найбільший зростання — у Харкові. Тільки за два останніх місяці квадратні метри подорожчали на 9,3%.
На етапі будівництва. За даними аналітики OLX Нерухомість, цей сегмент ринку нерухомості постраждав найбільше від локдауну та зниження економічної діяльності: Львів і Харків за 1,5 роки так і не повернулися у докарантинні ціни. А от Київ — навпаки. Після короткотривалого зниження вартості на 3% у травні 2020, ціни у столиці злетіли. Трикімнатну квартиру в будинку на етапі будівництва продають тепер не за $70,5 тис. (як було у січні 2020), а за $100 тисяч за об’єкт — тобто збільшення ціни на 42%.
В Дніпрі середня ціна на 3-кімнатні квартири у цьому сегменті перевищила Київ.
Восени традиційно пожвавлюється бізнес-активність, українці частіше купують або інвестують у нерухомість. Враховуючи позитивну динаміку, зростання цін на нерухомість буде продовжуватися в середньому на 2-7% у наступний сезон. На об’єктах, що тільки будуються, цей відсоток може бути ще більшим, адже влітку на майданчиках активно ведуться роботи та у вересні-листопаді є що показати інвесторам.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас