Для деяких українців змінили умови нарахування та сплати ЄСВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для деяких українців змінили умови нарахування та сплати ЄСВ

Особисті фінанси
7977
Кабінет Міністрів посилив соціальні гарантії для батьків, усиновителів та опікунів, які перебувають у трудових відносинах, але перебувають у відпустці без збереження заробітної плати у зв’язку з доглядом за дитиною з інвалідністю або з іншим важким захворюванням. Тепер для такої категорії працездатних громадян обов’язковою буде сплата єдиного соціального внеску (ЄСВ).
Відповідний проєкт постанови ухвалений урядом у середу, 4 серпня.
Про це стало відомо під час онлайн-трансляції засідання Кабміну в YouTube.
На сьогоднішній день чинне законодавство не передбачає сплату ЄСВ за той період, коли працівник бере відпустку без збереження заробітної плати в таких випадках:
  • якщо дитина вимагає домашнього догляду — тривалістю, зазначеною в медичному висновку, але не більше, ніж до досягнення дитиною 6-річного віку;
  • якщо дитина хворіє на цукровий діабет 1 типу (інсулінозалежний) або якщо дитина, якій не встановлено інвалідність, хворіє на тяжке вроджене ураження нервової системи, має тяжку вроджену ваду розвитку, онкологію, ДЦП або психічний розлад — не більше, ніж до досягнення дитиною 16-річного віку;
  • якщо дитині встановлена інвалідність «категорії А» або якщо дитина без встановленої інвалідності отримала важку травму і потребує трансплантації органу або паліативної допомоги — не більше, ніж до досягнення дитиною 18-річного віку.
Оскільки на час таких відпусток ЄСВ за працівників не виплачується, ці періоди не включаються до страхового стражу, який у майбутньому має суттєве значення для визначення розміру пенсії.
У зв’язку з цим ухваленою постановою встановлюються гарантії щодо сплати ЄСВ за батьків, усиновителів та опікунів, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю або дитиною, яка хворіє на важке захворювання, перебувають у трудових відносинах, але яким надано відпустку без збереження заробітної плати згідно із законодавством.
Для реалізації цього механізму з держбюджету в 2021 році виділять 79 750 грн за рахунок грошей бюджетної програми «Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок і підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, і дефіциту грошей Пенсійного фонду».
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас