Зеленський підписав необхідний для співпраці з МВФ закон про банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеленський підписав необхідний для співпраці з МВФ закон про банки

Казна та Політика
1417
Президент Володимир Зеленський підписав закон № 1587-ІХ про зміни до деяких законів з метою вдосконалення організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи України.
Як повідомляє прес-служба офісу президента, цей документ Верховна Рада прийняла 30 червня.
Він має допомогти підвищити якість роботи банків в Україні, сприяти стабільності банківського сектору, а також посилити захист прав вкладників та інших кредиторів.
Крім того, закон має на меті адаптацію банківського законодавства України до правових норм Європейського Союзу.
“Зокрема, він зміцнює корпоративне управління в банках шляхом підвищення відповідальності ради та правління фінустанови за ухвалені рішення. Також розширюється перелік питань, що належать до виключної компетенції ради банку. Водночас встановлюються вимоги до членів ради та правління банку стосовно їхньої колективної придатності”, – йдеться у повідомленні.
Крім того, зазначається, що документ впроваджує трирівневу систему внутрішнього контролю банку, що має бути інтегрована в систему корпоративного управління. Це повинно сприяти покращенню якості управління банками, включно з управлінням ризиками.
Закон, серед іншого, прописує нову структуру капіталу банку, зокрема – вимоги до формування буферів капіталу. Встановлюються вимоги щодо достатності внутрішнього капіталу та ліквідності банку з урахуванням можливих ризиків.
Крім того, розширюються повноваження Національного банку у сфері нагляду.
Також вдосконалюються положення щодо здійснення консолідованого нагляду за банківськими групами, погодження набуття або збільшення істотної участі в банках, посилюються вимоги щодо ліцензування банків та акціонерів.
Варто зазначити, що цей закон необхідний для співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Довідка Finance.ua:

  • наприкінці липня Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Кристаліною Георгієвою;
  • вони обговорили прогрес у виконанні поточної програми МВФ stand-by. Зокрема, йдеться про два ключові законопроекти, які мають на меті посилення корпоративного управління в банках, а також закони про Вищу раду правосуддя, вищу кваліфікаційну комісію суддів.
До речі, про всі головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас