В НБУ назвали причини блокування переказів з картки на картку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ назвали причини блокування переказів з картки на картку

Особисті фінанси
3784
В Україні збільшилася кількість скарг на блокування банками переказів навіть на незначну суму. Фінансові установи вимагають надати документи для того, щоб здійснити операцію.
Як йдеться у відповіді НБУ, такі дії законні, якщо банк має підозри, що операція незаконна.
У кожній фінустанові працює своя система фінансового моніторингу. Її завдання – не допустити, щоб клієнти за допомогою своїх рахунків відмивали гроші, давали хабар, приймали його, провадили незаконну діяльність.
“Банк має право зупинити операцію, якщо вона є підозрілою. Також банк зобов’язаний зупинити операцію, якщо підозрює, що вона має ознаки кримінального злочину”, – йдеться в роз’ясненні НБУ.
Особливо ретельно перевірятимуть:
  • операції з PEP (публічні особи, чиновники і депутати);
  • операції з готівкою;
  • незвичайні для клієнта операції;
  • ФОПи і компанії, які відкрилися менше трьох місяців тому;
  • операції на значні суми (сума залежить від фінансового моніторингу конкретного банку, але не може бути більше 400 тис. грн).
Навіть якщо переказ заблокували, то щоб виправити ситуацію, достатньо надати документи, які підтверджують легальне походження коштів. Це може бути довідка про доходи, декларація, інформація про будь-яку угоду, в рамках якої здійснюється операція (якщо це рахунок фізособи-підприємця).
Українці скаржаться: блокують навіть депозити, які вже розміщені на банківському рахунку. До слова, експерти радять: якщо тривалий час користуватися послугами одного банку, то у фінансовій установі накопичиться достатня кількість інформації, щоб перевіряти операції навіть без додаткових довідок і документів.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас