Зоною ризикованого землеробства в найближчі роки можуть стати 2/3 території України — Лещенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зоною ризикованого землеробства в найближчі роки можуть стати 2/3 території України — Лещенко

Казна та Політика
691
Подальші зміни температурного режиму можуть призвести до того, що дві третини території України стануть зоною ризикованого землеробства.
Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.
Лещенко зазначив, що сільське господарство дуже вразливе до кліматичних змін, і вже сьогодні в Україні кліматичні зони землеробства зсуваються на північ «на сотні кілометрів».
«Ми бачимо, що температурний режим зріс більш ніж на 1 градус за Цельсієм за 10 років. І це дуже серйозно впливає на зону землеробства. Якщо говорити об’єктивно, з такою динамікою, як сьогодні, ми можемо прийти до ситуації, коли 2/3 території України стануть зоною ризикованого землеробства», — сказав Лещенко.
На думку чиновника, глобальна зміна клімату несе дуже великі загрози для сільського господарства — перш за все, зниження продуктивності виробництва, втрати стійкості екосистем, погіршення якості життя людей.
«Ми вважаємо, що нам потрібно переходити до більш економних засобів обробки з точки зору технологій. Збільшити частку органічної продукції. Дуже суттєвою є реалізація політики зрошення і меліорації, стратегія якої була закладена урядом ще в 2019 році», — підкреслив міністр.
На його переконання, дуже важливим є питання «про покарання і контроль за незаконне розорювання природоохоронних територій, відновлення лісосмуг», а також група питань щодо «консервації земель з метою залісення, залуження і ревіталізації».
На черзі – необхідність повномасштабного перегляду механізмів реалізації як аграрної, так і екологічної політики, вважає міністр.
За словами Лещенка, «дружнє до навколишнього середовища виробництво є визначальним фактором сталого розвитку сільського господарства. Тому Європейський зелений курс визначає дорожню карту, в рамках якої Україна може здійснити трансформацію відповідно до тих кліматичних викликів, які зараз виникають».
За матеріалами:
УАІБ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас