НБУ покарав фінкомпанію за відмову від перевірки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ покарав фінкомпанію за відмову від перевірки

Фондовий ринок
459
Національний банк відкликав (анулював) усі наявні ліцензії фінкомпанії «Арбо Фінанс» за результатами позапланової інспекційної перевірки.
За даними НБУ, комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінпослуг ухвалив таке рішення 16 липня.
У червні департамент виїзних перевірок НБУ здійснив позапланову інспекційну перевірку ФК «Арбо Фінанс». Установлено та зафіксовано факт відмови в проведенні перевірки, оскільки уповноважені особи Нацбанку не були допущені до перевірки та уповноважена особа від фінкомпанії була відсутньою впродовж першого дня перевірки.
Відмова небанківської фінустанови у проведенні перевірки, зокрема й через відсутність упродовж першого дня перевірки уповноваженої особи (керівник об’єкта перевірки або особа, що виконує його обов’язки), є підставою для застосування заходу впливу у вигляді анулювання ліцензій на провадження діяльності з надання фінпослуг.
Санкції набули чинності з 16 липня 2021 року. З цього дня фінансова компанія втрачає право здійснювати діяльність із надання фінансових послуг, що потребує наявності відповідної ліцензії, зокрема:
• укладати договори (продовжувати строк діючих договорів) про надання фінпослуг із клієнтами щодо виду фінпослуг, на провадження яких була видана ліцензія;
• укладати договори (вносити зміни до діючих договорів) про надання фінпослуг, які мають як наслідок збільшення зобов’язань учасника ринку небанківських фінпослуг перед клієнтами щодо виду фінпослуг, на провадження яких була видана ліцензія.
Водночас відкликання ліцензій не позбавляє фінустанову від виконання зобов’язань за договорами про надання фінпослуг, укладеними до дати набрання чинності рішенням про відкликання ліцензії.
У червні НБУ почав застосовувати до фінкомпаній заходи впливу у вигляді зупинення та анулювання ліцензій через неподання звітності та відмову у проведенні перевірок. Раніше рішення про застосування таких санкцій приймалися лише щодо страхових компаній. Також була збільшена загальна кількість примусових виключень з реєстру фінустанов через відсутність у компаній ліцензій.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас