Через пандеміїю коронавірусу в світі почали використовувати більше пластику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через пандеміїю коронавірусу в світі почали використовувати більше пластику

Світ
324
Одноразові маски, хірургічні рукавички, крихітні пляшечки санітайзерів і вологі серветки стали таким же звичним явищем серед іншого сміття, як і недопалки кілька років тому.
Щоразу, коли хтось робить тест на коронавірус, викидається приблизно 10 грамів пластику.
Як розповів The Guardian доктор Крістіан Данн – старший викладач зоології в університеті Бангора і борець за екологію, якби кожен дорослий і учень середньої школи в Британії проводив 2 тести на тиждень, це дало б більше 1 тисячі тонн сміття кожні сім днів.
За його словами, коронавірус змусив нас використовувати ще більше пластику, але це не означає, що треба відмовитися від проведення тестів на недугу.
“Вони стоять на першому плані нашої здатності контролювати вірус і допомагати країнам повернутися до нормального життя”, – підкреслив він.
Також незліченні тонни пластику, використані при розробці, виробництві, транспортуванні та доставці вакцини, необхідні для боротьби з хворобою.
Пластик ще раз показав, яким універсальним і рятівним продуктом може бути. Проте викиди, що засмічують наші вулиці, значно збільшилися.
Цікавим аспектом всього цього є феномен, який називається “театр гігієни”. Його виявили нещодавно. Тобто приватні особи і компанії переконують, ніби борються з пандемією, але реального ефекту від них немає.
Все починається від неодноразово змінених одноразових масок для обличчя до використання одноразових ламінованих меню в ресторанах. Втім, як можна збалансувати використання пластику?
Крістіан Данн підкреслив, що, наприклад, одноразова маска для обличчя може завдати шкоди клімату в 10 разів більше, ніж бавовняна багаторазова. Так, У Британії мінімум 53 мільйони одноразових масок щодня відправляються на звалища і можуть забруднювати океан.
“Нам потрібно рухатися до “уважних зручностей”: приділяти трохи більше уваги нашим діям і бути трохи уважнішими один до одного і до планети”, – підкреслив вчений.
Крім цього, продажі на винос зросли до 600% під час локдауну. Це теж приносить гору одноразового пластику на звалище. Прикладом так званої уважної зручності може бути схема, згідно з якою всі кафе в місті будуть використовувати один і той же тип багаторазових чашок. Клієнти платять заставу за чашку, яку можна повернути будь-якому з них. Схожу схему можна використовувати і для доставок їжі.
За оцінками Міжнародного союзу охорони природи, щорічно в світі щонайменше 8 мільйонів тонн пластику потрапляє у воду як відходи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас