Міжбанк: чи обвалиться долар через пік бюджетних платежів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи обвалиться долар через пік бюджетних платежів

Валюта
1366
Цього понеділка ключовим фактором для курсоутворення на українському міжбанку буде пік періоду бюджетних платежів.
Зволікати клієнтам з розрахунками по податках вже нікуди і сьогодні вони оперативно закриватимуть свої борги перед державою. Традиційно в такий період виникає дефіцит гривні і компанії-експортери активно розпродаватимуть свою валютну виручку, а ось у імпортерів буде мало можливостей для активної скупки валюти — треба платити податки. Все це грає на користь нацвалюти на міжбанку.
Фактор завтрашнього аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП також буде надавати певний вплив на поведінку учасників торгів, що працюють на фондовому ринку. Але цього разу його вплив буде обмеженим. Річ у тім, що всі вони чекають рішення Правління Нацбанку щодо облікової ставкою, а воно буде оголошено тільки 22-го числа, тобто вже після проведення аукціону і опублікування його результатів. Тому ми не прогнозуємо великої активності нерезидентів з купівлі облігацій у вівторок, а в основному покупцями ОВДП завтра будуть місцеві гравці, що не додасть великого припливу валюти на міжбанк.
Додатково сьогодні на поведінку ринку і статистику торгів вплине і господарська діяльність компаній. Крім податків їм треба забезпечувати і поточне фінансування, що змушує великих і не дуже клієнтів активно розпродавати валюту. В умовах відносно стабільного курсу долара, та ще й з періодичними його невеликими просіданнями — їм не має сенсу притримувати свої валютні ресурси в надії на зростання котирувань.
Мінфін прогнозує на сьогодні обсяг операцій на міжбанку в межах до $ 115−140 млн при укладенні до 420−590 угод. Збільшити її можуть дії держкомпаній, яким також треба розраховувати з державою по податках. У разі їх виходу на торги з продажем долара виникне перекіс попиту і пропозиції на міжбанку і тоді ми побачимо НБУ з інтервенцією з купівлі надлишку валюти в ЗВР. Виходи регулятора в цьому випадку утримають курс долара від істотного провалу.
Курс євро на нашому ринку сьогодні повністю залежатиме від поведінки пари євро/долар на міжнародних ринках. Спокою там не намічається, Євро наполегливо тестує рівень 1,18 долара і періодично нижче. Всі коливання пари євро/долар будуть негайно відображатися і на курсі євро відносно гривні на українському міжбанку, а також періодично на на готівковому ринку. Але готівковий ринок зараз менше «нервує», ніж міжбанк в частині цінників по євро і не завжди поспішає негайно міняти свої курси в обмінках при стрибках курсу на торгах. Ця тенденція збережеться і сьогодні.
Котирування міжбанку, за нашими розрахунками 19 липня будуть в межах: долар — коридор 27,10−27,35 грн, євро — коридор 31,90−32,30 грн.
Курс долара на міжбанку-графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
долар США — 27,19 / 27,21
євро — 32,04 / 32,06
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас