Зеленський пояснив, які гарантії влаштують Україну в разі запуску газопроводу «Північний потік-2» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеленський пояснив, які гарантії влаштують Україну в разі запуску газопроводу «Північний потік-2»

Енергетика
1591
Україна потребує гарантій стабільного газопостачання в разі запуску газопроводу «Північний потік-2» по дну Балтійського моря, заявив президент України Володимир Зеленський.
«Для нас це не просто слова — енергетична безпека. Ми отримуємо за транзит 2 млрд доларів щорічно за транзит. Якщо ми говоримо про „зелений курс“ України, куди ми йдемо — це про зменшення видобутку і користування газом, зменшення теплової генерації. Де ми беремо на все це гроші? Два мільярди — а частину цих грошей ми витрачаємо і на інфраструктуру, і на нашу армію, і на зміну енергетичної інфраструктури України. Звідки брати ці гроші?» — заявив Зеленський під час спілкування з журналістами на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Гуманітарна політика» у вівторок.
Він додав, що Україні потрібно «орієнтовно 10−15 років гарантій забезпеченості стабільним газопостачанням для населення, оскільки обсягів видобутку українського газу недостатньо».
За словами глави держави, «важлива і ціна на газ». «У нас є річний пакет, він менше 8 грн для людей. А що буде, якщо не буде транзиту газу або буде можливість отримувати газ з Європи — то за якою ціною? Хто буде компенсувати це?” — запитав Зеленський.
Зазначимо, раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Україна повинна залишатися транзитером газу навіть після завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2».
За її словами, це питання буде обговорено на зустрічі з Зеленським, а також в контексті її майбутнього візиту до Вашингтона і майбутньої зустрічі з президентом США Джо Байденом.

Довідка Finance.ua:

  • Будівництво газопроводу «Північний потік-2» з Росії до Німеччини мають завершити до кінця цього літа.
  • Газопровід «Північний потік-2» загальною протяжністю 1,2 тисячі кілометрів проходить по дну Балтійського моря.
  • Будівництво трубопроводу вже завершено на 98%. За даними Nord Stream 2 AG, покладено вже майже всю газопровідну магістраль, залишається прокласти кілька десятків кілометрів труб у данських і німецьких водах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас