У Міненерго назвали дату підвищення цін на електроенергію для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Міненерго назвали дату підвищення цін на електроенергію для населення

Енергетика
2665
Міністерство енергетики розраховує запустити нову модель покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на ринку електричної енергії для населення з 1 серпня.
Про це міністр енергетики Герман Галущенко сказав у коментарі агентству Інтерфакс-Україна в кулуарах Ukraine Reform Conference в Вільнюсі.
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ми часто публікуємо лайфхаки, як заощаджувати на сплаті комунальних послуг.
«Буде нова модель. Думаю, ще днів 10 і будемо приймати», — зазначив він.
Впровадити нову модель міністерство планувало з 1 липня, але дата була перенесена. Галущенко пояснив це необхідністю підготовки оптимальної моделі ПСО, що не дозволяла зробити волатильність на ринку електроенергії.
«Зараз ми більш-менш бачимо орієнтири, тому що в умовах волатильності, коли ціна е/е падала в деякі періоди і до 30 коп/кВт-год, ми не могли розрахувати нормальну модель, яка б стабілізувала Енергоатом і Укргідроенерго», — заявив міністр.
Він підтвердив намір ввести диференційовані тарифи в залежності від обсягу споживання.
«Ми не відмовляємося від тієї базової моделі, про яку говорили раніше. Наполягаємо на диференційованому підході: для вразливих споживачів буде одна ціна, для умовно багатих, які споживають більше, — інша», — сказав Галущенко.
Що відомо про плановане підвищення цін на електроенергію. Зараз в Україні діє єдиний тариф на електроенергію для побутових споживачів — 1,68 грн/кВт-год. Міненерго планувало запустити нову модель ПСО з 1 липня, але в кінці червня Кабмін відклав підвищення цін до 1 серпня.
У Міненерго заявляли, що пропонують ввести диференційований тариф. Галущенко відзначав, що для побутових споживачів, які споживають за місяць менше 100 кВт-год. (16 млн, або приблизно 40% домогосподарств), ціна буде нижчою від нинішньої.
Агентство Інтерфакс-Україна повідомляло, що споживачів поділять на чотири категорії в залежності від обсягів споживання (до 100 кВт-год; 100−300 кВт-год; 300−500 кВт-год, від 500 кВт-год).
За інформацією директора Д П Гарантований покупець Костянтина Петриківця, максимальний тариф пропонується встановити на рівні близько 3,4 грн/кВт-год.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас