Конкуренція між країнами Європи за українських заробітчан зростатиме – експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конкуренція між країнами Європи за українських заробітчан зростатиме – експерти

Особисті фінанси
1490
З кожним роком конкуренція за трудового мігранта з України між країнами Європи зростатиме. Наразі Польща залишається найпривабливішим місцем для мігрантів з України завдяки ліберальному міграційному законодавству.
Про це йшлося під час презентації результатів опитування «Іноземний працівник під час пандемії», проведеного у квітні-травні цього року польським агентством з працевлаштування EWL Group та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету серед іноземних трудових мігрантів в РП, з яких понад 90% є українцями.
Згідно з дослідженням, з поступовим послабленням в Європі коронавірусних обмежень у Польщі зростає відсоток тих іноземців, які шукають для себе нові напрямки трудової міграції. Зокрема, від жовтня минулого року з 19% до 31% зросла кількість тих, хто шукає місце роботи в інших країнах.
За результатами опитування, найбільше трудові мігранти хотіли б поїхати працювати до Німеччини (51%), Чехії (26%), США (25%) та Канади (23%), або ж залишитися в Польщі (48%). До десятка найпопулярніших напрямків міграції увійшли також скандинавські країни, такі як Норвегія (21%), Швеція чи Фінляндія (17%). При цьому, Фінляндія лише нещодавно з’явилася на ринку працевлаштування, але завдяки політиці уряду вже стала одним з важливих напрямків для трудових мігрантів.
Як підкреслив під час презентації PR-менеджер EWL Анатолій Зимнін, «розмороження» економік країн Заходу сприяє тому, що багато українців шукають нові місця праці.
За його словами, Польщі важко конкурувати з розвиненими країнами Заходу за рівнем зарплати, але може конкурувати ліберальним міграційним законодавством для іноземців, яке Польща першою з країн ЄС запровадила понад 10 років тому. Він також зауважив, що позитивними факторами для Польщі є низький рівень безробіття, а також широкий ринок праці, де є багато вільних місць роботи для українців.
Зимнін зауважив, що ще п’ять років тому іноземці на польському ринку праці становили 1−2%, а зараз ця цифра зросла до 6−7%. Тим не менше, Польща усе ще відстає у цьому компоненті від розвинутих країн Заходу, де частка іноземних трудових мігрантів становить понад 12%.
«Зараз на мінімальну зарплатню в Польщі вже складно знайти працівників з України», — констатував Зимнін.
Він додав: щороку в Польщі зростає мінімальна погодинна оплата праці. За планами уряду Польщі, наступного року вона знову зросте на 7−8%.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас