Трамп повідомив, що вирішив подати позов проти Facebook, Twitter і Google — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трамп повідомив, що вирішив подати позов проти Facebook, Twitter і Google

Світ
195
Експрезидент США Дональд Трамп заявив, що вирішив взяти участь у поданні колективного позову до суду проти компаній Google, Twitter і Facebook, в яких його сторінки зараз заблоковані.
«Спільно з Інститутом America First Policy я подаю колективний позов проти великих технологічних гігантів, включаючи Facebook, Google і Twitter, а також проти їхніх генеральних директорів — Марка Цукерберга, Сундара Пічаї і Джека Дорсі – трьох дійсно хороших хлопців», — заявив Трамп журналістам. Його виступ транслювало американське телебачення.
Позов розглядатиме суд у Флориді.
У чому причини
Колишній глава держави назвав дії соцмереж Twitter і Facebook неконституційними, такими, що порушують принцип свободи словам і взагалі – принципи американського життя.
Трамп вимагав, щоб суд ще до початку слухань зобов’язав ці компанії припинити «незаконну ганебну цензуру американського народу».
«Це буде першим з подібного роду позовів до суду. За ним, як я припускаю, підуть інші», — попередив колишній президент.
«Я вірю, що в підсумку ми одержимо історичну перемогу, відстоявши нашу американську свободу, а також свободу висловлювати думку», — додав він.
Президент розповів, що його інтереси будуть відстоювати адвокати, які зазвичай захищають інтереси компаній, що виробляють тютюнові вироби. «Судячи з усього, вони відмінно справляються зі своєю роботою. Я вирішив дізнатися, чи готові вони взятися і за цю справу. Виявилося, що вони готові», — заявив Трамп.
Що було раніше
Twitter раніше безстроково заблокував сторінку Трампа на своїй платформі. У Facebook і Instagram Трампа заблокували на два роки. Відеохостинг YouTube, що належить компанії Google, в кінці січня продовжив на невизначений термін заборону на публікацію нових відео на його каналі.
У червні 2021 року Трамп заявив, що рішення компанії Facebook на два роки призупинити роботу його акаунтів у цій соцмережі і в соцмережі Instagram, що належить їй, є неповагою до більш ніж 70 млн американців, які голосували за нього на виборах 2020 року, і замахом на свободу слова.
Раніше віцепрезидент Facebook з міжнародних справ і зв’язків з громадськістю Нік Клегг зазначив, що таке рішення компанія прийняла після того, як рада з нагляду за контентом у Facebook піддала критиці «безстрокове» блокування акаунтів Трампа після заворушень в Капітолії 6 січня цього року. У Раді заявили, що «для Facebook недоречно вводити невизначене покарання у вигляді призупинення акаунтів на невизначений термін». У підсумку термін блокування склав два роки, починаючи з 7 січня 2021 року.
У Facebook пояснили, що два роки усунення від використання соціальних мереж є досить тривалим строком для «забезпечення безпечного періоду часу після актів підбурювання» і «для стримування пана Трампа та інших від вчинення таких порушень у майбутньому». Після зняття обмежень Трамп у разі повторного порушення правил зіткнеться з певними санкціями «аж до незворотного видалення його сторінок і акаунтів».
Основні американські соцмережі, зокрема Facebook і Twitter, «заморозили» акаунти Трампа, визнавши небезпечними його висловлювання з приводу заворушень в Капітолії 6 січня 2021 року.
Трамп вже кілька років заявляє, що американські соцмережі мають можливість як завгодно маніпулювати інформацією, бо, на відміну, наприклад, від ЗМІ, фактично їх діяльність нічим не регулюється.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас