Антимонопольники вивчають можливу змову на ринку електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антимонопольники вивчають можливу змову на ринку електроенергії

Енергетика
414
Антимонопольний комітет почав розслідування про наявність чи відсутність в діях учасників ринку електроенергії порушень законодавства про захист економічної конкуренції.
Про це йдеться в повідомленні АМКУ.
До речі, значимі події у світі енергетики ми також висвітлюємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь і стежте за новинами!
Розслідування ініціювали через істотні коливання обсягів купівлі-продажу на оптовому ринку електричної енергії в останні кілька днів, зокрема на ринку «на добу вперед», причиною яких є зменшення закупівлі ресурсу на РДВ окремими учасниками на тлі зростання обсягів закупівлі на ринку двосторонніх договорів.
Це, в свою чергу, призвело до різкого — на третину — зниження ціни в перші дні липня, зазначається в повідомленні.
«На думку фахівців АМКУ, до цих наслідків могла призвести синхронна поведінка певних учасників ринку електроенергії», — зазначили в комітеті, додавши, що схожі дії відбуваються періодично, а значить можуть бути навмисними.
Як зазначили в АМКУ, синхронність і періодичність таких дій призводять до зниження або зростання ціни на РДВ через зменшення або збільшення попиту відповідно, а наслідком цього є зміна структури ринку, в тому числі рівня конкуренції.
Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, провела екстрене позачергове засідання, на якому ухвалила рішення, що мають стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії.
Ціна електроенергії на ринку «на добу вперед» на 4 липня знизилася до історичного мінімуму в 2021 році в 426,06 грн/МВт-год, що на 35,9% нижче за ціну, що склалася на 3 липня і майже в 3,5 рази нижче ціни на 1 липня.
На 5 липня ціна підвищилася на 18,6% – до 505,68 грн/МВт-год.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас