Європейські сховища стоять напівпорожні, до опалювального сезону їх заповнити вже не встигнуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські сховища стоять напівпорожні, до опалювального сезону їх заповнити вже не встигнуть

Енергетика
3210
На ранок 4 липня рівень запасів газу у Європі досяг 48,3%.
Про це свідчать дані Gas Infrastructure Europe.
Темп заповнення сховищ на минулому робочому тижні (з 28 червня по 2 липня) був у середньому на 25% нижче середнього показника за останні п’ять років. Це трохи жвавіше, ніж тижнем раніше (-38%), але все ще в рази нижче цільового рівня нормального відновлення запасів.
Нинішній рівень запасів на 15,5 процентних пункта нижче середнього рівня за останні п’ять років на цю дату (63,82%), а також найнижчий за історію спостережень.
До кінця кампанії по закачуванню газу в підземні сховища (середній термін переходу європейських «підземок» від закачування до відбору — 20 жовтня) залишається трохи більше ста днів, і далі цей розрив буде тільки зростати. За травень і червень відставання виросло на 4 пункти. При збереженні цих темпів до зимового сезону рівень запасів ледь досягне 70% при нормі 92%.
Європа чекає загострення дефіциту газу — з 6 по 10 липня буде простоювати магістраль Ямал-Європа, яка прокачує на добу близько 100 млн кубометрів газу. З 13 по 23 липня пройде щорічне техобслуговування газопроводу Північний потік (170 млн кубометрів на добу).
Як повідомлялося, ситуацію погіршує відмова Газпрому збільшувати прокачку через ГТС України.
Тільки в очікуванні майбутніх ремонтів спотова ціна газу в Європі (контракт з поставкою «на добу вперед» на майданчику TTF у Нідерландах) злітала до $450 за тисячу кубометрів. Контракт з поставкою в понеділок, 5 липня, скоректувався до $441.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас