Компанія ДТЕК навмисно обвалила ціни на електроенергію - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанія ДТЕК навмисно обвалила ціни на електроенергію - експерт

Енергетика
3130
Компанії олігарха Рината Ахметова навмисно обвалили ціни на електроенергію в Україні.
Про це в Facebook повідомила юрист, держуповноважений АМКУ в 2015—2019 роках Агія Загребельська.
За її словами, у п’ятницю, 2 липня, Національна комісія з енергетики повідомила, що з початку поточного місяця ДТЕК Рината Ахметова купує електрику не на ринку, а у самого себе.
Так, компанія Д. Трейдинг зменшила обсяги купівлі на ринку «на добу вперед» (РСВ) на 74% і одночасно збільшила обсяги закупівлі на ринку двосторонніх договорів (РДД) у пов’язаних з нею осіб.
У результаті таких дій ціна на електрику впала за 2 дні на 29%.
У своєму пості Агія Загребельська стверджує, що Д. Трейдинг — це близько 40% попиту на РДВ, якщо вони починають купувати енергію у самих себе, на ринку виникає профіцит, і ціна падає до рівня, коли електроенергія торгується на ринку «в мінус».
«А значить, зазнають збитків державні „Енергоатом“ і „Центренерго“ й інші незалежні від „немонополіста“ учасники ринку», — зазначає юрист.
За її словами, ДТЕК Рината Ахметова сьогодні володіє надмірною ринковою владою і використовує її для тиску на органи влади.
За даними ЗМІ, гендиректор ДТЕК Максим Тимченко за допомогою такого монопольного шантажу намагається домогтися зняття з розгляду в парламенті законопроекту № 5600, який серед іншого передбачає підвищення екологічного податку на викиди СО2.
Зауважимо, що ціна електроенергії на ринку «на добу вперед» (РДВ) на 4 липня знизилася до історичного мінімуму в 2021 році в 426,06 грн/МВт-год, що на 35,9% нижче за ціну, що склалася на 3 липня, і майже в 3,5 рази нижче ціни на 1 липня.
Таким чином, ціна електроенергії продовжує падіння три дні поспіль, знизившись з 1450,65 грн/МВт-год на 1 липня.
При цьому обсяг РДВ знизився до 44,9 тис. МВт з 81,58 тис. МВт-год на 1 липня. У порівнянні з 3 липня він зріс на 2 тис. МВт-год.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас