Парламентарі ухвалили закон про лізингові операції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламентарі ухвалили закон про лізингові операції

Казна та Політика
367
Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт № 3601 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової (орендної) операції».
Відповідне рішення підтримав 321 народний депутат.
«Ціллю і завданням законопроєкту є усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової (орендної) операції у Податковому кодексі України для подальшого розвитку ринку лізингу в Україні», — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.
Документ визначає, що лізингова операція (крім операцій з фрахтування (чартеру) морських суден та інших транспортних засобів) — це передача основних засобів у володіння та користування фізичним та/або юридичним особам (лізингоодержувачам) за плату на визначений строк. Лізингові операції здійснюються у вигляді оперативного лізингу, фінансового лізингу, операцій із зворотного лізингу.
Оперативний лізинг (оренда) – це операція юридичної чи фізичної особи (лізингодавця/орендодавця), за якою лізингодавець/орендодавець передає іншій особі (лізингоодержувачу/орендарю) основні засоби, придбані або виготовлені лізингодавцем/орендодавцем, на умовах інших, ніж ті, що передбачаються фінансовим лізингом.
Лізинг вважається фінансовим, зокрема, якщо сума лізингових платежів, зазначених у договорі лізингу на момент укладення такого договору, дорівнює первісній вартості об’єкта лізингу або перевищує її.
Об’єкт лізингу передається на строк, протягом якого амортизується не менш як 75% його первісної вартості, а лізингоодержувач зобов’язаний на підставі лізингового договору та протягом строку його дії придбати об’єкт лізингу з подальшим переходом права власності від лізингодавця до лізингоодержувача за ціною, визначеною у такому лізинговому договорі.
Крім цього, у законопроєкті визначається, що зворотний лізинг – це операція, що здійснюється фізичною чи юридичною особою і передбачає продаж основних засобів фінансовій установі (лізингодавцю) з одночасним зворотним отриманням таких основних засобів такою фізичною чи юридичною особою (лізингоодержувачем).

Довідка Finance.ua:

  • Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 3601 у першому читанні 4 березня 2021 року.
До речі, портал Finance.ua проаналізував кредитні пропозиції більшості українських банків. Найкращі ми відібрали в спеціальному сервісі.

Порівняти і підібрати кредит можна тут

За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас